cropped-laatste.png
Inhoud

Gerichte gieter

Snelle sproeier

Duurzaam druppelen

Gemak voor potplanten

Dorstlessers voor je tuin

Als je de planten in je tuin extra water geeft is het goed om dat zo dicht mogelijk bij de grond te doen, bijvoorbeeld met een gieter of een druppelsysteem. Vind hier de beste bewateringsmethodes voor jouw tuin.   

Gerichte gieter

Een eenvoudige, waterbesparende manier van water geven is natuurlijk met de gieter. Hiermee kun je heel gericht dicht bij de grond water geven en verspil je zo weinig mogelijk. Als je ook nog regenwater gebruikt, ben je helemaal goed bezig. Er zijn gieters van metaal en plastic in uiteenlopende maten. Kies bijvoorbeeld voor een 8-liter gieter. Die is niet loeizwaar, maar je kunt er wel een goede plens water in kwijt, waardoor je minder vaak op en neer hoeft te lopen. Giet het water rondom de plant en gebruik een fijne gietbroes voor zaailingen en kwetsbare plantjes.

Snelle sproeier

Met een lange tuinslang met broeskop kun je zelf heel gericht laag bij de grond water geven. Als je een groot gazon hebt, maak je het jezelf makkelijker met een sproeier. De zwenksproeier beweegt heen en weer en geeft een rechthoekig gebied gelijkmatig water. De roterende sproeier draait rond en geeft juist in een grote cirkel water. Bij een groot gazon kun je ook een sproeisysteem aanleggen met verschillende sprinklers. Helemaal luxe is een volledig geautomatiseerde systeem. Nadeel van sproeiers is dat je relatief veel water verbruikt. Met een regenmeter in je gazon weet je wel precies wanneer de sproeier weer uit mag.

Duurzaam druppelen

Met een druppelsysteem kun je veel water besparen. Via een druppelaar of een poreuze irrigatieslang druppelt er gelijkmatig water de grond in waar het goed door de plantwortels kan worden opgenomen. Zo bespaar je wel 50 tot 75 procent water ten opzichte van een beregeningsmethode. Het is niet alleen handig langs een haag, maar zeker ook in een perk, de moestuin of de kas. Helemaal handig is een automatisch systeem dat het vochtgehalte van de bodem precies in de gaten houdt en net zoveel water afgeeft als jij vooraf hebt ingesteld.

Gemak voor potplanten

Ook op je balkon en terras kun je het jezelf makkelijk maken. Zet je tuinslang heel zacht en sluit een lange broesknop aan, zodat je ook bij de verste potten en hangplanten kunt, of leg ook hier een waterbesparend druppelsysteem aan. Ideaal!

Advies van de specialist!

Heb je een kleine tuin waarin je graag een gieter gebruikt, denk dan ook eens aan een regenton. Daar haal je makkelijk regenwater uit en zo bespaar je op kraanwater.