cropped-laatste.png
Inhoud

Dipladenia is niet haar enige naam…

Dipladenia, van oerwoud tot kuipplant

Geleidelijk  laten wennen

Zo kun je je Dipladenia overhouden

Tip van de specialist

Dipladenia

Warmte kust een Dipladenia pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Dipladenia uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

Dipladenia is niet haar enige naam…
Ging er bij Dipladenia niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Mandevilla Sundaville, Chileense Jasmijn of Mandeville. De Dipladenia planten die je bij GroenRijk vindt zijn ontstaan door veredeling. Ze zijn dus beter afgestemd op Hollandse omstandigheden. Vanaf de vroege zomer tot in de late herfst zul je versteld staan van de prachtige witte, intens roze en fel rode trompetvormige bloemen die ze produceren. Het glanzende diepgroene blad maakt het plaatje compleet.

Dipladenia, van oerwoud tot kuipplant  
Het is niet zo vreemd dat de Dipladenia zich lekker voelt in de warmte. Van oorsprong komt ze uit het oerwoud van Centraal- en Zuid-Amerika. Omdat er in een oerwoud vooral gefilterde zon is, is een luwe half-zon plek het meest passend. Sproei geregeld. Een lichtvochtige omgeving benadert haar herkomst het meest. Zorg dat water goed kan weglopen.


Geleidelijk laten wennen
Dipladenia is een terras- en balkonplant die je het beste in een flinke pot of kuip zet. Zo kan je haar makkelijk verplaatsen. Als je haar geleidelijk laat wennen aan temperatuurverschillen blijft ze uitstekend in haar hum. Dat laat ze zien door de vele bloemen en ranken die ze aanmaakt. In het oerwoud kunnen Dipladenia struiken wel 4 tot 5 meter hoog worden. In pot gelukkig niet. Waar zou je haar kunnen laten tijdens het overwinteren?

 

Zo kun je je Dipladenia overhouden 
Wie wat bewaart heeft wat… Een Dipladenia is niet winterhard, maar je kunt haar eenvoudig overhouden voor volgend jaar. Als het seizoen op zijn eind loopt (oktober), laat je haar overwinteren op een lichte plek die boven de 10 graden blijft. Knip eventueel de ranken weg die te lang geworden zijn. Af en toe wat water geven is voldoende. In het voorjaar, als je nieuw leven ontdekt, geef je meer water. Voeg richting de zomer elke twee weken terras- of kuipplantenmest toe. Is de plant toe aan een grotere kuip? Doe dat dan ook in het voorjaar. Verse potgrond erbij en je Dipladenia is zomerklaar. Precies die Dipladenia planten staan ook voor je klaar bij GroenRijk!

Tip van de specialist!

Heb je geen plek om de Dipladenia te laten klimmen? Laat hem dan hangen. Ruimte is het belangrijkst!