cropped-laatste.png
Tips voor een diervriendelijke tuin

De natuur strooit rijkelijk met materiaal in de herfst en dat is niet voor niks. Boots wat meer het bos na in je tuin en dieren zoals vogels, eekhoorns en egels zullen je tuin waarderen en bezoeken. Wat moet je doen? Raadpleeg deze checklist:

Voedsel
Wie ga jij helpen? Controleer voedersilo’s en -tafels voor vogels. Maak ze schoon en zorg dat ze heel zijn. Om egels te helpen kun je egelvoer in je tuin leggen, dan gaan ze gezond de winterslaap in. Eekhoorns kun je van een wintervoorraad voorzien met een eekhoornvoederhuis.

 

Nestkasten en doornstruiken voor vogels
Hang nestkasten op of maak ze goed schoon. Vogels kunnen dan al wennen aan hun nieuwe onderkomen, ze schuilen erin. Plant stekelige struiken in je tuin, vogels zitten daarin goed beschermd.

 

Bladhopen voor egels, kikkers en insecten

Herfstbladeren moet je juist niet wegblazen uit je tuin, maak er hoopjes van. Dat zijn ideale plekken voor egels en kikkers om te overwinteren. Ook insecten kruipen erin. Veel egels in je tuin? Overweeg dan een speciaal egelhuis.

 

 

Houtstapels voor kleine dieren
Stapels hout en takken zijn goede schuilplekken voor kleine dieren in de winter. Egels, kikkers, padden en zelfs salamanders vinden het heerlijk om in een rustig hoekje weg te kruipen in een houtstapel.

Advies van de specialist!

Als je vogels wilt bijvoeren, maak dan  verschillende eetplekken. Elke vogel heeft zo zijn eigen voorkeur. Een pimpelmees hangt graag aan een vetbol; een merel scharrelt juist liever op de grond.