cropped-laatste.png
De lekkerste groente kweek je zelf

Zin in moestuinieren? Paprika, tomaat en komkommer kun je zelf helemaal vanaf het zaadje tot op je bord opkweken. Met deze tips en tricks vertellen we je hoe je dat aanpakt.

Van zaadje naar zaailing

Begin met voorzaaien in een tray op de vensterbank of in de kas. Tomaten vanaf eind maart, komkommers twee weken later en paprika’s tussen eind januari en maart. Gebruik biologische potgrond of zaai- en stekgrond die je vochtig houdt en afdekt met plastic folie. Als de zaailingen een paar eigen blaadjes hebben, mogen ze afzonderlijk in hun eigen pot. Zet de jonge plantjes pas buiten als er geen nachtvorst meer is. Laat ze eventueel eerst een weekje overdag buiten wennen, voor je ze poot.

 

Smakelijke tomaten

  • Je hebt veel keuze tussen soorten: van cherrytomaten tot vlees- en struiktomaten.
  • Poot de plantjes tussen half mei en begin juni over naar tuin, kas of moestuinbak. Kies voor een zonnige plek in voedingsrijke, goed doorlatende grond.
  • Gebruik stokken, rekjes, spiralen of in de kas touwen om de groeiende stelen langs te geleiden.
  • Tik in de kas regelmatig zachtjes tegen de plant. Zo help je de bestuiving.
  • Geef organische mest voor tomaten en wekelijks goed water bij de voet van de plant. Als de vruchten verkleuren, geef je minder water.
  • Verwijder bij hoge soorten de okselscheuten tussen de hoofdstengel en de bladeren. Door dit ‘dieven’ krijgen de vruchten meer energie.
  • Pluk vanaf augustus de eerste tomaten. Pluk eind september nog de laatste vruchten en laat ze binnen narijpen.

Sappige komkommers

  • Kies voor een langwerpige kaskomkommer of een kortere buitenkomkommer.
  • Na half mei poot je de plantjes over in een kas of kweekbak. Zet buitenplantjes op een zonnige plek.
  • Geef om de 2 weken wat extra voeding, zoals eierschalen of vloeibare tomatenvoeding.
  • Laat de plant klimmen langs een stok, touw of hekwerkje. In een platte bak kun je hem ook laten kruipen.
  • Geef, vooral in droge periodes, regelmatig water.
  • Hoge stengels en bloeiende zijscheuten met vruchten kun je afknijpen, waardoor de vruchten meer energie krijgen.
  • Oogst de eerste komkommers circa half juli als ze ongeveer 20 cm lang zijn (afhankelijk van de soort).

Kleurige paprika’s

  • Er zijn paprikasoorten voor in de kas én soorten voor buiten.
  • Zet de plantjes over in kas, bak, pot of volle grond na half mei en als het zo’n 20 graden is. Geef gelijk wat extra organische mest.
  • Geef de plantjes een stok waartegen je ze kunt opbinden.
  • Tik regelmatig tegen bloeiende planten in de kas om stuifmeel los te krijgen.
  • Pluk de paprika als hij een volledig egale kleur heeft.
  • Als het kouder wordt, pluk je de laatste paprika’s en laat deze binnen verder rijpen, of je haalt paprika’s in pot naar binnen. Eet smakelijk!

Advies van de specialist!

Wil je supergezonde groente uit eigen tuin eten? Paprika, tomaat en komkommer kun je zelf opkweken en zijn vers veel lekkerder dan uit de supermarkt.