cropped-laatste.png
De laatste herfstklusjes

Nog energie om in je tuin aan de slag te gaan? Naast oogsten, snoeien, mulchen en planten kun je nog heel wat andere tuinklusjes in de herfst aanpakken. Wij geven je de beste herfsttuintips.

Nu verplanten

Vind je dat sommige planten, struiken of kleine bomen in je tuin toch niet helemaal op de juiste plek staan? Geen zorgen, de herfst is de beste tijd om dat recht te zetten. Maak een nieuw gat, graaf de plant met kluit en al uit, plaats hem snel in het nieuwe gat, voeg wat compost en aarde toe, maak het gat weer dicht en geef wat water. Makkelijk zat!

 

Strakke grasmat

Maai het gazon in oktober nog een laatste keer. Hark bladeren van het gras, zaai kale plekken in met graszaad en strooi wat biologische mest en eventueel kalk, waardoor mos minder kans krijgt.

 

Bescherm je kuipplanten en dahlia’s

Zet kwetsbare kuipplanten vóór de winter binnen op een koele, donkere plek. Ook bollen en knollen die niet winterhard zijn, zoals dahlia’s, kun je het beste uitgraven en in een kistje met turfmolm bewaren op een koele, droge plek. Bij dahlia’s in potten knip je pas na de eerste nachtvorst de stengels af. Daarna zet je de pot binnen.

 

Blijf lekker moestuinieren

Heb je een moestuin? Zet er nog winterharde groenten in, zoals uien, veldsla en winterharde tuinbonen. Natuurlijk kun je ook nog de hele winter genieten van groenten die je al eerder had gezaaid, zoals boerenkool en spruiten. Vul de kale plekken op met een groenbemester. Deze zorgt ervoor dat de grond bedekt blijft en voedingsstoffen niet wegspoelen.

 

Bedek je vijver

Voorkom dat er herfstbladeren in de vijver vallen door er een net overheen te spannen. Uiteraard verwijder je eventuele al aanwezige bladeren eerst.

 

Help perkplantjes overwinteren

Perkplantjes kun je proberen te laten overwinteren door eerst de stengels stevig terug te knippen. Daarna haal je ze uit de pot of grond en zet je ze over in potjes of trays die je vult met wat vochtige potgrond. Zet ze op een lichte, vorstvrije plek en geef alleen af en toe wat water.

 

Bloemen en wintergroen

Wil je nog wat fleurigheid? Vul winterharde potten en kale plekjes in je tuin op met najaarsbloeiers, groenblijvend siergras, wintergroene plantjes en bijvoorbeeld fleurige winterviooltjes. Zo blijft je tuin, terras of balkon er nog maandenlang kleurrijk uitzien!

 

Advies van de specialist!

In de herfst kun je nog lekker in de tuin aan de gang met allerlei laatste kleine klusjes. Dus trek je tuinhandschoenen nog één keer aan en maak je tuin helemaal winterklaar.