cropped-laatste.png
Inhoud

Amerikaanse roots

Kleurrijke bodembedekker

Makkelijke verzorging

Enorme kleurkeuze

Heuchera

De herfstkleuren van de Heuchera

De Heuchera of het purperklokje is een echte bladplant. Hij heeft hartvormige tot ronde bladeren in zeer uiteenlopende kleuren die je border of terras perfect kunnen opfleuren.

 

 

Amerikaanse roots

Oorspronkelijk groeit de kruidachtige Heuchera in het wild met wel 53 verschillende soorten verspreid over Noord-Amerika. De Nederlandse naam purperklokje slaat oorspronkelijk eigenlijk alleen op enkele soorten met purperkleurige bloemetjes. Kwekers hebben allerlei cultivars ontwikkeld in uiteenlopende groottes en bladkleuren die ook prachtig in jouw tuin kunnen schitteren. De meeste soorten worden 40 tot 50 cm hoog en tijdens zachte winters blijft er veel blad aan de plant.

 

Kleurrijke bodembedekker

Heuchera valt vooral op door de bijzondere ingesneden en duidelijk generfde bladeren die dicht op elkaar groeien op lange stelen en zo een mooie, gesloten bodembedekking vormen. Daarnaast bloeien er in juni en juli kleine trosjes witte, rode of roze klokvormige bloemetjes op lange, smalle stelen hoog boven het bladerdak. Zet deze aanwinst voor je tuin vooraan in je border, in een strak ingericht vak of in een pot op je terras. Hij kan goed wat zonlicht aan, maar staat het liefst in de halfschaduw of onder open struiken of bomen die veel licht doorlaten.

 

Makkelijke verzorging

Erg veel wensen stelt de Heuchera niet aan een plek en het onderhoud. Als je deze tips opvolgt, geniet je jarenlang van de bonte bladeren.

  • Zet Heuchera in humusrijke, goed vocht doorlatende grond en geef gelijk lekker wat water.
  • De Heuchera houdt ervan als de bodem licht vochtig blijft, laat deze dus vooral niet uitdrogen.
  • Snoei bladeren die tijdens de wintermaanden lelijk zijn geworden pas in het voorjaar weg.
  • Geef in het voorjaar en tijdens de bloeimaanden wat organische mest.

Enorme kleurkeuze

De Heuchera kent enorm veel gekweekte soorten met allemaal net weer andere bladkleuren. Kies bijvoorbeeld voor de Heuchera ‘Marmalade’ met oranjeroodbruin blad dat in het naseizoen verkleurt naar rood, of de paarsrode ‘Palace Passion’. Bekend zijn ook de ‘Caramel’ met oranjebruin blad, de ‘Citronelle’ met groengeel blad en natuurlijk de ‘Black pearl’ met glanzende, bijna zwarte bladeren. Als je verschillende soorten bij elkaar zet en combineert met andere kleurrijke planten, creëer je een sfeervolle najaarstuin!

Advies van de specialist!

De Heuchera kan goed tegen zonlicht, maar staat toch het liefst in halfschaduw of onder open struiken of bomen die veel licht doorlaten.