cropped-laatste.png
De diervriendelijke wintertuin

In je tuin leven allemaal nuttige dieren die jouw ondersteuning in de winter goed kunnen gebruiken. Van een roofwants tot een egeltje: elk dier help je op zijn eigen manier. Hier houden ze van:

Lekker divers

Dieren verwen je in de winter vooral met een grote diversiteit aan vaste planten, kruidachtige planten en heesters. Hoe meer verschillende soorten, hoe meer verschillende dieren je ermee aantrekt. Zeker merels zullen er blij mee zijn en in jouw tuin slakken, rupsen en larven eten. Ook de ongedierte etende roofwants is dol op houtige planten.

 

Voedselrijke bloeiers

Je kunt nu ook nog bloeiende planten, zoals klimop, ijzerhard en herfstasters in je tuin zetten, of in potten op je balkon. Daar doe je niet alleen jezelf maar vooral ook vlinders en verschillende bijensoorten een plezier mee.

 

Maak er een zooitje van

Je helpt dieren in je herfsttuin geweldig als je lekker wat takjes en bladeren in je border laat liggen. Het biedt nog voedsel en een fijn schuilplekje voor allerlei vogels, insecten, amfibieën, egels en zelfs eekhoorntjes. Bovendien vormt het een warme en gezonde mulchlaag, die de bodemdiertjes dankbaar omzetten in compost. Laat ook lekker wat uitgebloeide planten in je tuin staan. Zo help je nuttige diertjes als sluipwespen, lieveheersbeestjes, bijen en vlinders aan voedsel of schuilplekjes.

 

Stenen-, potten- en takkenhoopjes

Gesnoeide takjes en twijgjes kun je op een stil plekje in je tuin opstapelen of er een takkenwal mee maken. Insecten en kleine vogelsoorten kunnen er lekker in schuilen en egels en kikkers gebruiken het graag als overwinterplekje. Heb je tuinpuin of wat kapotte plantenpotten? Stapel ze op een beschut plekje losjes op elkaar. Zo creëer je ook weer een prima schuilplekje voor insecten en amfibieën.

 

Speciaal voor egels

Een egeltje kun je een veilige plek in je tuin geven door onder in een losstaand stapelmuurtje met wat grotere stenen een poortje te maken, dat toegang geeft tot een beschut egelhuisje erachter. Dat kan ook gewoon een stapeltje takken en bladeren zijn. Egels ruimen slakken, rupsen en kevers voor je op.

 

Nuttige nestkastjes

Veel vogels schuilen in de winter graag in een nestkastje, vooral ‘s nachts. Hang nieuwe kastjes op of zorg dat je de al aanwezige nestkastjes in het begin van de herfst even goed schoonmaakt en alle zomerse viezigheid eruit haalt.

Advies van de specialist!

Als je vogels wilt bijvoeren, maak dan  verschillende eetplekken. Elke vogel heeft zo zijn eigen voorkeur. Een pimpelmees hangt graag aan een vetbol; een merel scharrelt juist liever op de grond.