cropped-laatste.png
Inhoud

Standplaats

Water geven

Verpotten

Snoeien

Bloei

De Zigzagstruik

Corokia

De Corokia is een jonge plant in de vorm van een struikje met een zigzaggende stam en takken. De takken lijken zilverwitte haren te hebben, maar de onderzijde van het blad is volledig zilverwit en heeft een donzig laagje wat je ook wel fluwelig behaard kan noemen. Als de Corokia bloeit krijgt de plant kleine, gele bloemetjes. De Corokia wordt vooral als decoratie gebruikt.

Standplaats

Oorspronkelijk komt de zigzagstruik uit Nieuw-Zeeland, toch komt er één soort uit Australië. Hij groeit daaruit tot een kleine struik. Als je hem in huis zet heeft hij graag een lichte standplaats. Je mag hem ook iets donkerder zetten, maar niet te donker, als hij te weinig licht krijgt kunnen de bladeren uitvallen. Een voordeel aan deze plant: tocht vindt hij niet zo erg, daar hoef je geen rekening mee te houden. Je kan hem dus gerust naast de deur zetten of een raam.

Na de IJsheiligen kan hij ook tijdelijk buiten geplaatst worden op het terras of balkon.

 

Water geven

De Corokia heeft wekelijks één of twee keer water nodig. Zijn kluit moet licht vochtig blijven voor een optimale groei. Zorg wel voor een goede drainage of gaten in de pot. Hij staat namelijk niet graag met zijn wortels in het water. Vergeet je hem in de winter water te geven? Dat is niet erg! In de winter houdt hij ervan om droger te staan. Geef tijdens de lente en zomer eens per maand GroenRijk plantenvoeding tijdens het water geven.

 

 

Verpotten

Geef de Zigzagplant elke 2 jaar van een verse laag potgrond en geef hem zo nodig dan ook meteen een grotere maat pot. Hij is geschikt als potplant, terrasplant of als kamerplant. Als je hem als terrasplant wilt gaan gebruiken moet je er rekening mee houden dat hij bij vorst graag naar binnen wil, of wikkel er kou-beschermend folie eromheen.

 

Snoeien

In pot groeit de Zigzagplant niet zo gauw uit de klauwen. Eigenlijk hoef je hem daardoor ook niet te snoeien, maar als hij als kamerplant wordt gebruikt is het makkelijker als je hem terugsnoeit bij de lange scheuten, op den duur zal hij wel heel groot worden als je hem goed verzorgd en niet terugsnoeit. De plant is niet giftig voor mensen of dieren. Een mooie aanwinst dus!

 

Snoeien

Sommige soorten kunnen bloeien met kleine, gele, stervormige bloempjes, die zich vervolgens tot rode besjes ontwikkelen. Hij bloeit van april tot en met juli. Ook heeft de Zigzagstruik een subtiele muskusgeur bij zich.

Advies van de specialist!

Vergeet je hem in de winter water te geven? Dat is niet erg! In de winter houdt hij ervan om droger te staan. Het is dan niet erg als je hem eens vergeet.