cropped-laatste.png
Inhoud

Hoe groter, hoe beter

Held op wielen

Advies van de specialist

Mediterrane oase met citrusboompjes!

Maak van je tuin en terras een mediterrane oase met citrusboompjes. Van deze zuidelijke beauty’s kun je jaren plezier hebben en in de winter? Neem je ze gewoon gezellig mee naar binnen! 

Grillige takken, mooie groene blaadjes, soms al met de eerste vruchten eraan, hoe zalig ‘Sorrento’ wil je het hebben? Citrusboompjes beloven de grote terrastrend van 2016 te worden. Ze nemen niet veel ruimte in, maar bieden toch veel beleving. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm, mooi om te zien en kun je er de vruchten van plukken én eten. Alleen al het gevoel van lange lome zomeravonden met uitzicht op iets wat ook in Toscane gedijt – voor je het weet, mag er al een uit de winkel mee naar huis. Maar welke gaat het worden? 

Hoe groter, hoe beter
Alle citrusboompjes lijken een beetje op elkaar. Het zijn slanke, dicht vertakte bomen met een beetje warrige kruin. De keuze is het grootst in citroen en sinaasappelbomen, deze zijn bovendien het decoratiefst en het meest gekweekt op uithoudingsvermogen. Er zijn ook grapefruit-, kumquat- en mandarijnboompjes, maar als ‘instapcitrus’, is citroen of sinaasappel een prima keuze. Het is de moeite waard om in een al wat groter exemplaar investeren. Niet alleen heeft die meer impact op je terras, de iets grotere boompjes zijn ook sterker, beter ontwikkeld en eerder blijvertjes dan de ukkies. De blaadjes moeten mooi groen zijn en al een paar kleine vruchten zien is ook een goed teken. 

Held op wielen
Ben je samen thuisgekomen, dan is het zaak om een goed plekje te zoeken. Citrusboompjes staan graag in een grote, zware pot die bij een zomerstorm niet meteen omligt. Om het je makkelijk te maken zet je die op een plateau met wieltjes. Zo kun je het boompje in de zomermaanden makkelijk verplaatsen naar de plekjes waar het meeste zon is. Bovendien is het een simpele manier om het boompje naar de kas, schuur of huiskamer te verplaatsen als de nachten weer kouder worden. 

Zover is het echter nog niet, eerst kun je nog maanden genieten van de paradijselijke sfeer die citrus in je tuin brengt. Dat citroentje voor in je margarita’s? Dat pluk je gewoon vers. 

Advies van de specialist!

Citrusboompjes houden van een lichte en zonnige standplaats, matig water en regelmatig wat mest. Zorg voor een goede afwatering, dus gebruik hydrokorrels onderin de pot en zorg dat overtollig water uit de pot kan weglopen. In oktober kunnen ze naar binnen om te overwinteren.