cropped-laatste.png
Inhoud

Standplaats

Water

Bijzonderheden

Caladium

De Caladium is een prachtige plant met bijna doorzichtige bladeren in veel verschillende kleuren. Ze groeien vaak uit knollen onder de grond en hebben daardoor een hele duidelijke cyclus.

In de herfst sterven de bladeren langzaam af omdat de plant in winterrust gaat. Geef in deze periode steeds wat minder water zodat de plant straks klaar is om te overwinteren. Verwijder alleen de bladeren welke helemaal afgestorven zijn. De levende bladeren geven namelijk nog een beetje energie aan de knol. Als alle stengels afgestorven zijn geef je geen water meer, kun je de knol in de aarde laten zitten en zet je de pot weg op een niet al te koude plek. In het voorjaar kun je hem weer tevoorschijn halen en begin je rustig met water geven. Zodra de eerste bladeren opkomen kun je weer twee keer per week water geven.

Niet àlle Caladiums groeien uit knollen. Deze soorten gaan niet in winterrust waardoor je het hele jaar kan genieten van de prachtige kleuren.

Standplaats

Zet de Caladium niet op een donkere plek of op een plek met direct zonlicht, maar bijvoorbeeld een paar meter bij het raam vandaan. Als er bruine plekken op het blad komen dan staat je plant te licht. Als de mooie verkleuringen, zoals wit of roze, wegtrekken en de bladeren groener worden dan staat de plant te donker.

Water

De Caladium heeft dunne en kwetsbare bladeren. Van te weinig water gaan de bladeren hangen. Van een beetje water knappen ze snel weer op. Geef ook niet te veel water want dan gaat de knol ondergronds rotten. Als je de aarde licht vochtig houdt zit je altijd goed. Laat de aarde een heel klein beetje opdrogen voordat je opnieuw water geeft. In de zomer het liefst twee keer per week water geven. In de andere maanden is één keer per week voldoende. Bij een lage luchtvochtigheid worden kwetsbare bladeren snel bruin. Denk daarom eens aan een luchtbevochtiger als dit bij jouw Caladium gebeurt.

Bijzonderheden

Geef in de zomer één keer in de drie weken een beetje GroenRijk plantenvoeding.

Advies van de specialist!

Zet de Caladium niet op een donkere plek of op een plek met direct zonlicht, maar bijvoorbeeld een paar meter bij het raam vandaan.