cropped-laatste.png
Inhoud

Groene wand vol leven

Kleurrijk, bloeiend én fruitig

Haaghulp

Tip

Breng je tuinafscheiding tot leven

In je natuurlijke tuin past een mooie haag of een wand met klimplanten perfect. Dus vervang je schutting met levend groen of laat er weelderige klimmers tegenaan groeien.

Groene wand vol leven

Met een haag trek je vanzelf vogels, insecten, kleine zoogdieren en amfibieën naar je natuurlijke tuin. De heg helpt je bovendien op onverwachte manieren. Zo zorgen de bladeren ’s zomers voor wat koelte en houden de lange wortels de bodem rondom je groene afscheiding lekker doorlatend. Hagen zijn er in veel maten, kleuren en soorten. Kies bijvoorbeeld voor een bladhoudende rode beukenhaag, een altijd groene haagconifeer of een oosterse haag van bamboe. Maar ook met bijvoorbeeld meidoorn, vlier en liguster kun je een mooie, wat wildere haag vormen.

Kleurrijk, bloeiend én fruitig

Een wand, muurtje of rek vol klimplanten vormt een makkelijk, ruimtebesparend en kleurrijk alternatief voor een haag. Gebruik als basis geen geïmpregneerd hout of tropisch hardhout, maar bijvoorbeeld betongaas of een tuinscherm van wilgentenen. Naast de overbekende klimop zijn ook veel andere klimmers geschikt voor een levende tuinafscheiding, zoals de snelgroeiende wilde wingerd, de rijk bloeiende klimhortensia en kleurrijke clematis, passiebloem of klimrozen. Ook vuurdoorn en geleide fruitranken zoals bramen, bessen- en druivensoorten zijn heel geschikt. Combineer verschillende klimplanten en geniet het hele jaar van groen en afwisselende kleuren.

Haaghulp

Als je deze aanwijzigen volgt heb je snel een gezonde, kleurrijke haag of klimplantenwand:

  • Plant je heg in de herfst of het vroege voorjaar. Maak een ruime geul, vul het plantgat aan met compost of tuinaarde voor hagen en geef gelijk goed wat water.
  • Geef je jonge haag in droge periodes voldoende water en eventueel elk jaar wat extra organische bemesting of mest voor hagen.
  • Plant de jonge klimplanten voorzichtig en help de niet-zelfhechtende soorten een handje.
  • Let er bij de keuze en aanplant van je klimplanten op dat sommige soorten zoals klimop en wilde wingerd prima in de schaduw kunnen staan, maar anderen, zoals passiebloem, meer zonlicht nodig hebben.

Tip

Als je klimplanten tegen een schutting laat groeien, maak dan een kleine doorgang bij de grond. Daar doe je egels en andere kleine dieren een groot plezier mee.