cropped-laatste.png
Steengoed bouwen voor beestjes

Met oude tuintegels, stenen en keien kun je nog geweldige plekjes voor dieren en planten creëren. Van een rommelig stapeltje tot een ingenieuze kruidenspiraal: het tuinleven komt er vanzelf op af.

Rommelplekje

De simpelste manier om tuinpuin tot een diervriendelijk plekje om te toveren is door gewoon een aantal tegels, stenen, dakpannen of keien op een beschut plekje achter in de tuin losjes op elkaar te stapelen. Zo creëer je een prima schuil- en nestplekje voor insecten en amfibieën. Voor je het weet klimmen er torretjes, pissebedden en spinnen binnen, die weer prima voedsel vormen voor hongerige vogeltjes.

 

Kruidenspiraal

Als je grote en kleinere stenen in een grote spiraalvorm opstapelt en de tussenliggende ruimte opvult met aarde en kruiden, ontstaat er een echte kruidenspiraal. Planten die droge grond en veel licht nodig hebben plaats je bovenaan, en de kruiden die van vochtige grond houden onderop. Als je hier kruidenplanten, zoals wilde Marjolein, tijm en bieslook tot bloei laat komen, trekken ze veel hommels, bijen en vlinders aan.

 

 

Creatief stapelmuurtje

Lage muurtjes in je tuin hoeven niet van keurig gemetselde bakstenen te zijn. Je kunt ook lekker creatief met tegels, keien en klinkers een sfeervol stapelmuurtje maken. Leg ze losjes op elkaar, eventueel met wat lijm, of aarde ertussen en zorg dat er goed wat kieren en gaten overblijven, waarin eventueel varens, rotsplanten of bijvoorbeeld kruiden kunnen wortelen. Dit geeft een perfecte nest- en schuilplaats voor allerlei insecten en kleinere dieren, zoals padden en salamanders.

 

Lijster smidse

Zomaar een ‘verdwaalde’ platte steen in je tuin kan een geweldig instrument zijn voor zanglijsters. Ze gebruiken platte stenen als een soort aambeeld om er slakkenhuisjes op kapot te slaan. Met zo’n ‘lijster smidse’ help je niet alleen de lijsters in hun voedselvoorziening, je bevrijdt de tuin ook nog van die vervelende slakken. Je planten zullen je dankbaar zijn!

 

 

Stil egelhuisje

Een egeltje in je tuin kun je een veilige plek geven door onder in een losstaand stapelmuurtje met wat grotere stenen een egelpoortje te maken, dat toegang geeft tot een super beschut egelhuisje erachter. Zorg dat het er rustig en schaduwrijk is en zet het huisje ook nog op een paar stevige tegels, dan blijft het lekker droog en gaat het hout niet rotten.

Advies van de specialist!

Creëer rommelige plekjes in je tuin zoals en stapel stenen of een omgekeerde bloempot met wat stro helpt al. Insecten schuilen hier graag in.