cropped-laatste.png
Bougainvillea: Méditerranée in een pot

In Mediterrane landen bedekt de uitbundig bloeiende Bougainvillea met gemak een muur vol met bloemen. Als je haar goed verzorgt en  beschermt kan ze ook jouw tuin, balkon of huiskamer prachtig opfleuren.

Tropisch wandkleed

In landen rond de Middellandse zee klimmen Bougainvillea’s hoge huis- of tuinmuren in en bekleden ze vol bloemen. Vooral de grote felgekleurde schutbladeren die rondom de eigenlijke kleine witte of gele bloem zitten, vallen geweldig op. Ze lijken wel van dun gekleurd papier! Paars, ultraviolet en rood komen veel voor, maar er zijn ook soorten met witte, gele en oranje bloembladeren. Oorspronkelijk komt deze snelle klimmer uit tropische en subtropische gebieden in Zuid-Amerika, waar de Franse ontdekkingsreiziger Louis Antoine de Bougainville haar ontdekte. Daarna werd ze ook snel populair in veel Zuid-Europese landen.

 

 

Bloemen van papier

Ook jouw tuin of balkon kan prachtig opgefleurd worden door de Bougainvillea (Ook wel bougainville genoemd). Op de lange takken heeft ze sterke doorns tussen hartvormige bladeren. Afhankelijk van het weer bloeit de heester meestal in de laatste zomermaanden. Ze kan hier tot wel 3 meter hoog worden, maar je kunt ook kiezen voor een compactere soort die je als struikje op je terras of balkon zet. Omdat ze erg vorstgevoelig is, houd je deze plant het beste in een pot of kuip en plaats je haar in de winter op een lichte plaats bij een temperatuur van 5-15°C.

 

Warm en licht

Als je deze verzorgingstips volgt, kan jouw Bougainvillea je in de zomermaanden met enorm veel bloemen belonen:

  • Als er geen kans meer is op nachtvorst kan de heester naar een beschutte en zonnige plek in je tuin.
  • Geef tijdens de bloeiperiode vaak water en regelmatig wat extra mest voor mediterrane planten.
  • Tijdens de winterrust heeft deze plant weinig water nodig, maar laat de wortelkluit niet uitdrogen. Vanaf het voorjaar mag ze al wat meer.
  • Verpotten doe je het beste direct na de winterrust. Zorg voor goede drainage en humusrijke, goed doorlatende grond!

Na snoei meer bloei

Als je jonge, groene takken tot de helft terugsnoeit, kunnen er in de bloeiperiode nieuwe stengels met bloemen terug groeien. Na de bloei kun je de klimplant, als het nodig is, weer in een wat compactere vorm snoeien. Dan past ze beter in haar winterverblijf en maakt ze in het voorjaar weer een frisse start!

Advies van de specialist!

Om elk jaar weer te kunnen genieten van de Bougainville kun je de plant het beste binnen laten overwinteren.