Chrysanthemum
Ze horen er ieder jaar absoluut bij: de prachtige bolchrysanten. Fantastische herfstbloeiers die bolle struikjes. Ze zijn maandenlang letterlijk overdekt met bloemen. En geen gedoe met inplanten of verpotten. Zet ze gewoon in hun kweekpot ergens neer: altijd geweldig kleurrijk. Door bijna niets te evenaren. En wil je die kweekpot niet zien, zet die dan in een bijpassende sierpot met drainagegat. Dan staat hij bovendien steviger. GroenRijk biedt ook wat potten betreft keuze genoeg.
Bolchrysanten bloeien aan één stuk door. Je kunt ze op het terras, het balkon, of op een speciale plek in je tuin zetten. Zet ze vooral goed in het zicht. Succes gegarandeerd. Bolchrysanten zijn ook altijd uiterst welkom als cadeau; met zo’n plant kun je bij iedereen aankomen. Zelfs bij bloemenliefhebbers zonder groene vingers, want de verzorging is kinderlijk eenvoudig. Van een bolchrysant heb je echt maandenlang plezier. De planten bloeien uitbundig door tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt.
Al duizenden jaren uiterst geliefd
Al 500 jaar voor onze jaartelling werden er chrysanten geteeld. Eerst in China, meer dan 1000 jaar later ook in Japan en pas sinds de 17e eeuw in Europa. Vooral in Engeland en Frankrijk werd het meteen een geliefde bloem. Tegenwoordig worden chrysanten overal ter wereld in gigantische verscheidenheid geteeld. Alle chrysanten zijn composieten: iedere bloem bestaat uit een groot aantal kleine bloempjes. Er bestaan enkelbloemige en dubbelbloemige chrysanten. De laatste hebben veel meer bloemblaadjes. De bloemkleuren zijn vooral paars, rood, oranje, roze, geel en wit.
Eenvoudige verzorging
Zet een bolchrysant op een lichte plek buiten. Voeding geven mag je vergeten. Controleer wel regelmatig even of de potgrond nog vochtig is, ook tijdens regenachtig weer. Dat klinkt misschien gek, maar vaak is de buitenste bloemenlaag zo vol en gesloten dat regenwater langs de buitenkant van die bloemenbol wegstroomt en dus niet in de pot bij de wortels terecht komt. Dan kan de plant dus alsnog verdrogen en dat moet je voorkomen.
Te veel koude regen of gietwater op de bloemen kan de bloemen laten ‘smetten’. Ze kunnen dan verbruinen. Geef daarom altijd water op de potgrond en niet op de bloemen. Als je dat doet, zul je ook merken dat het soms niet maar één plant in een pot is, vaak is het een zogenaamde ‘toef’ (dan heeft de kweker een aantal planten bij elkaar in een pot gezet, die samen de bloeiende bol vormen). Dat hangt af van het gebruikte bolchrysantenras, ook van de kweker en zelfs van de kweekwijze. Er zijn namelijk bolchrysanten die in de kas zijn opgekweekt en andere die uit de buitenteelt komen.
Ze willen graag licht en niet te koud staan
Dat is eigenlijk vreemd, want bolchrysanten zijn zogenaamde kortedagplanten. Ze bloeien als de dagen korter worden, dus in de herfst als er iedere dag iets minder licht is. Bolchrysanten kunnen niet tegen vorst. Zelfs temperaturen dicht bij het vriespunt vinden ze al afschuwelijk. Zet ze dus tijdelijk even binnen op een koele, lichte plek binnen als er lage temperaturen of nachtvorst zijn voorspeld. Dan heb je nog veel langer plezier van je planten dan je anders al zou hebben. Een temperatuur binnen van zo’n 15°C is prima. De planten bloeien dan gewoon door. Bolchrysanten zijn in principe vaste planten, maar het is heel lastig om ze goed de winter door te krijgen. Daarom worden ze eenjarig gekweekt. Bovendien zullen ze in een volgend jaar minder goed bloeien. GroenRijk adviseert dan ook om van je planten te genieten zolang ze bloeien (de komende maanden dus!) en volgend jaar gewoon nieuwe te kopen.
Chrysanten zijn in Oost-Azië heilige bloemen
De Chinezen telen (zie boven) al bijna 2500 jaar (twee-en-een-half-duizend jaar!) chrysanten. Het is er zelfs dé nationale bloem. Bij de Koreanen en Japanners is het niet veel anders: daar is de heilige chrysant absoluut onmisbaar bij allerlei tempelceremonies en andere plechtige of feestelijke gebeurtenissen. De naam chrysant betekent ‘goud-bloem’. De geur verdrijft insecten. De sappen werken sterk antiseptisch (ontsmettend). In Oost-Azië wordt de chrysant als een van de geneeskrachtigste kruiden beschouwd die de natuur daar heeft opgeleverd. Hij geldt er bovendien (misschien juist daarom) als symbool voor (en het wensen van) een lang leven. Wat kun je nu mooier geven (of krijgen) dan zo’n cadeau!
Veel bloem voor je geld: bolchrysanten
Wil je grote bossen bloemen voor een klein prijsje, dan heb je een goeie aan Bolchrysanten. Als de zomerbloeiers op hun einde raken vrolijk je er vliegensvlug je tuin mee op. In Nederland zijn bolchrysanten eigenlijk eenjarig. Maar bij de Indicum Chrysant kun je best een poging doen om hem over te houden. Zet hem dan in de volle grond, of binnen op een koele plek. Knip hem kort af en zorg dat de grond licht vochtig blijft. Grote kans dat hij in april (buiten) weer groen uitloopt en in de nazomer weer bloemen aanmaakt.