cropped-laatste.png
Inhoud

 Niet spitten!

 Groenvoer

 Extra hulpstoffen

 Lekker luchtig

 Met rust laten

Bodemprocedures voor een mooie tuin

Een groot deel van het leven in je tuin speelt zich in de bodem af. Als de aarde lekker los en voedzaam is, merk je dat bovengronds ook aan je planten. Met deze tips zorg je voor een gezonde en luchtige bodem.

Niet spitten!

Bacteriën, schimmels, microben, wormen, pissebedden, duizendpoten en torretjes: onder de grond bevindt zich een enorm ecosysteem dat uitermate nuttig is voor je planten. Stevig spitten is daarom helemaal niet goed voor de grond. Je verstoort die bovenste 15 cm vol bodemleven en haalt juist lager gelegen onkruidzaden naar boven.

 

Groenvoer

Mulchen betekent dat je de tuinbodem voedt met fijn of gemalen organisch materiaal uit je tuin, zoals gras, stro, boomschors of houtsnippers. Nuttige bodemdiertjes zetten de mulchlaag weer om naar voedselrijke humus. Bovendien droogt de bodem door het afdekkende materiaal minder uit, zijn plantenwortels beschermd tegen kou en krijgt onkruid minder kans. En dat scheelt jou veel werk!

 

 

Extra hulpstoffen

Om de tuingrond te verbeteren, kun je er ook nog milieuvriendelijke compost of organische mest doorheen mengen. Maak zelf compost van gft-afval of koop het kant-en-klaar bij GroenRijk. Het geeft voedsel aan het bodemleven en zorgt er zo voor dat de bodemstructuur los en luchtig blijft. Datzelfde effect heeft dierlijke mest ook, maar geef daarvan vooral niet teveel. Gebruik liever geen kunstmest. Dit belast het milieu en doet niets voor de bodemstructuur.

 

 

Lekker luchtig

Als grond los en kruimelig aanvoelt bij het graven, dan is de bodemstructuur prima. Plantenwortels kunnen hierin makkelijk voedingsstoffen bereiken en de bodem kan goed water opnemen. Is de grond te dik? Meng dan wat compost door de bovenlaag. Door vette kleigrond meng je wat basaltmeel of lavakorrels voor een lossere structuur. Als er toch nog ergens water blijft staan, zit er mogelijk een hinderende laag in de ondergrond. Spit deze goed door of boor op verschillende plekken een diep gat en vul dit op met organisch materiaal.

 

Met rust laten

Met elke stap die je in de border zet, druk je de onderliggende aarde aan waardoor de bodemstructuur iets wordt aangetast. Maak daarom gebruik van zelf aangelegde smalle paadjes of leg stapstenen tussen je planten, zodat de omliggende bodem lekker luchtig blijft!

Advies van de specialist!

Een gezonde bodem zorgt voor sterke groenten, planten, struiken en bomen. Geef de tuingrond daarom de aandacht die het verdient en creëer een rijke, luchtige bodem.