Bloembakken vol frisse herfstbloeiers, groenblijvers, besjesdragende struikjes en planten met gekleurde bladeren geven je terras en balkon ook in de herfstmaanden nog een fleurige boost.
Het leuke aan een herfstbloembak is dat je de planten eindeloos met elkaar kunt combineren en vrij dicht bij elkaar kunt zetten, omdat ze in de herfst- en wintermaanden maar weinig zullen groeien. Kies uit deze soorten:
- Herfstbloeiers
De bekendste herfstbloeier is misschien wel de bolchrysant (Chrysanthemum Indicum) met tientallen stralende bloemen in een grote bol die je pot helemaal opvullen. Denk daarnaast aan herfstasters (Aster ageratoides), winterharde viooltjes (Viola), cyclamen (Cyclamen) en tenslotte winterheide (Erica carnea) die vanaf november begint te bloeien.
- Groenblijvers
Dankzij de grote variatie aan tinten en bladvormen geven groenblijvende planten ook een mooie opvulling van je bloembak. Erg sfeervol zijn bijvoorbeeld mini-heesters en mini-coniferen, zoals de Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii’, en de geelgroene Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest’. Combineer dit speels met klimop (Hedera), zegge (Carex) en de onverwoestbare Sempervivum rotsplantjes.
- Besjes
Heel mooi in je herfstbloembak passen ook planten met kleurige rode, roze of witte besjes zoals Parelbes (Gaultheria mucronata) en bergthee (Gaultheria procumbens). Ze combineren mooi met het oranjeboompje (Solanum capsicastrum). Opvallend zijn ook de vele oranjerode bessen van de dwergmispel (Cotoneaster microphyllus).
- Gekleurd blad
Ook planten met opvallend gekleurd blad matchen mooi in je herfstbloembak. Denk aan Sierkool (Brassica oleracea var. acephala) met wit, donkergroen tot paars blad, het klein blijvende blauw schapengras (Festuca glauca) en druifheide (Leucothoe) in spectaculaire kleuren zoals vuurrood en zachtgeel.
Als je een najaar én winter lang van gevulde bloempotten buiten wilt genieten, zorg dan dat je vorstbestendige potten kiest. Bekleed de binnenkant van de pot eventueel met vliesdoek, noppenfolie of jute om je planten te beschermen tegen vorst en leg onderin de bak een laag hydrokorrels waar overtollig water naartoe kan stromen. Gebruik een goede potgrond en geef na het planten gelijk water. Zet de bak goed beschut, maar uiteraard niet in een donker hoekje.