cropped-laatste.png
Inhoud

Kamerplanten

Moestuin in de winter

Tuinplanten

 

 

Bloeiende planten in de winter

In de winter is er minder daglicht, je huis is warm en droog. Voor planten is dat niet de gemakkelijkste tijd. Geef je planten ook dan de juiste verzorging. Iedere plant vraagt om specifieke verzorging, die ook nog kan verschillen per seizoen. Vraag bij onze experts hoe het met jouw plant zit. Hier vind je een aantal basistips voor in de winter.

Kamerplanten

1 Water geven en sproeien

Geef (grotere, groene) planten in de winter minder water. De aarde mag af en toe best wat aan de droge kant zijn. Beter iets te droog dan te nat. Te nat kan ziektes veroorzaken en bladverkleuring. Geef bloeiende planten wel normaal water. Besproei planten niet in de winter want het water verdampt dan niet van de bladeren.

 

2 Voeding

Geef alleen bloeiende planten wat voeding, andere geen plantenvoeding geven, de winter is een rustperiode voor veel planten.

 

3 Standplaats

Pas op met warmtebronnen als radiatoren, die drogen planten sneller uit. Zoveel mogelijk licht is goed, net als een beetje direct zonlicht, want de zon is dan niet meer zo sterk. 

Basistip: laat planten, uitgezonderd bloeiende planten, in de winter zoveel mogelijk met rust! Volg de tips en je plant voelt zich ook in de winter top.

 

Moestuin in de winter

Hoewel in de winter het werk in de moestuin grotendeels stil ligt, zijn er altijd nog wat klusjes te doen. Vanaf november oogst je typische wintergroenten.

 

Opruimen en bodem bedekken

Klusjes die je kunt doen is opruimen en plantenresten weghalen van bijvoorbeeld kolen en tomaten. Deze kunnen ziektes veroorzaken. Breng bodembedekkingen aan. Bladcompost bijvoorbeeld. Binnen maak je een nieuw moestuinplan voor komend jaar. Immers, je moet zorgen voor wisselteelt en misschien wil je wel eens een hele andere groente uitproberen!

 

3 x oogsten in de winter moestuin

De volgende drie groenten kun je onbeperkt oogsten in de winter omdat ze vorst bestendig zijn. Ze hebben eigenlijk een innerlijke anti-vries:

 

De echte winterkoning is de aardpeer, heerlijk aromatisch, makkelijk te oogsten en ze groeien werkelijk onbeperkt. Kies een soort met grote knollen die weinig bobbels hebben, dan hoef je niet zo veel weg te gooien.

 

Boerenkool, oogsten na een nachtvorst omdat er dan suikers ontwikkeld zijn waardoor deze zoeter smaakt. Ook Savooiekool is een winterkool.

 

Veldsla, deze oergroente heeft een heerlijk, verfijnde smaak en je kunt hem blijven oogsten. Je hebt twee soorten, een met lange en een met ronde blaadjes, allebei erg lekker.

 

Tuinplanten

Veel winterbloeiers ruiken heerlijk zoet om schaarse insecten te lokken. Plant winterbloeiers zo dat ze vanuit huis te bewonderen zijn. Langs een dagelijks belopen tuinpad is ook een goede keuze. Een takje doet het goed in de vaas.

Struiken: Winterjasmijn en Sneeuwbal
Tegen een gevel is de winterjasmijn (Jasminum nudiflórum) een goede keus. Heeft weinig eisen, liever geen noordmuur. Van december tot maart steken de goudgele bloemen af tegen de kale, lichtgroene takken. De Viburnum bodnatense, een sneeuwbal, bloeit op kaal hout met opvallende trosjes roze bloemen. Gemakkelijke struik voor zowel zon als halfschaduw.

 

Vaste plant: Helleborussen
Alle helleborussen zijn de moeite waard, neem de vroege, witbloeiende kerstroos of ga voor orientalis soorten met roze tinten. Kies de geelgroene foetidus, bijnaam stinkend nieskruid. Helleborussen buigen bij vorst, om zich vervolgens op te richten en verder te bloeien.

 

Boom of heester: Sierkers
Uit de grote familie sierkersen bloeit de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ in zachte winters van november tot de lente met kleine, witroze bloemetjes. Standplaats: volle zon.

Advies van de specialist!

Hoewel in de winter het werk in de moestuin grotendeels stil ligt, zijn er altijd nog wat klusjes te doen. Vanaf november oogst je typische wintergroenten.