Sinds enkele tientallen jaren wordt het steeds duidelijker dat insecten het moeilijk hebben. Elke dag sterven er soorten uit die dus voor altijd verloren zijn. Niet alleen in onze westerse wereld, maar wereldwijd.
Wetenschappers waarschuwen dat door het verdwijnen van insecten ook de bestuiving van planten gevaar loopt. Ze dringen erop aan dat we de insecten moeten helpen, zeker de vele bijensoorten die er nog zijn en die voor de bestuiving van veel van onze voedselgewassen zorgen. Daarom zijn de rozensoorten die GroenRijk nu aanbiedt, de Bijenweelde Rozen, een prachtig initiatief. Die bevatten volop voedsel – nectar en stuifmeel – voor de bijen.
Aan de sterk gevulde rozensoorten – dus soorten met bloemen die vol zitten met bloemblaadjes – hebben bijen niets. Als die rozen al nectar bevatten, kunnen de bijen er niet bij. Die nectar en dat stuifmeel weten ze wel te vinden in meer natuurlijke rozensoorten met minder bloemblaadjes en een goed zichtbaar en bereikbaar hart met stuifmeeldraden, een stamper en nectarklieren waarin het door bijen gezochte zoete vocht wordt gevormd waar ze zich mee volzuigen. Het gaat om enkele (niet gevulde) en halfgevulde rozensoorten en -rassen.
Het Bijenweelde-assortiment werd speciaal ontwikkeld voor de bijen, maar deze struikrozen bloeien zo mooi en rijk dat ook wij er ons hart zondermeer aan kunnen ophalen. Sierwaarde en geur hebben deze rozen volop, maar het zijn daarnaast echte bij-vriendelijke nutsplanten die in tuinen en parken een enorm belangrijke bijdrage aan het behoud van een gezonde natuur leveren. Deze vrij kleine struikrozen passen perfect tussen andere beplanting. Vanwege hun enorm goede ziekteresistentie (spuiten hoeft niet meer) worden deze zeer weinig onderhoud vragende rozen ook steeds vaker in het openbaar groen toegepast. Er is echt een omslag aan de gang in denken over groen en groenbeheer. En dus ook over tuinen.
Waarom speciaal Bijenweelde Rozen bij GroenRijk?
Ook wij hebben gezien welke geweldige mogelijkheden deze rozen bieden. Deze groep rozen is sterk, gezond en uiterst makkelijk te onderhouden. Het worden geen grote planten. Ze blijven compact. De meeste worden ongeveer 40-60 hoog en breed. Ze reageren goed op alle soorten snoei; ze lopen altijd weer uit. Ze kunnen worden toegepast in perken, borders en bloembakken, rotstuinen, vakbeplanting en zelfs potten. Ze combineren geweldig met andere plantengroepen, zoals vaste planten, heesters, een- en tweejarige planten, bloemenmengsels, zomerbolgewassen enz. Ze bloeien rijk en langdurig, vanaf de vroege zomer en tot de vorst er laat in de herfst een eind aan maakt. De hoofdbloei valt in de zomer.
Op sommige plekken hebben ze door het zachte weer zelfs in de winter nog bloemen laten zien. Ze zijn uitstekend bestand tegen ziekten. Alle nu aangeboden rassen tonen een overdaad aan kleur. De enkele of halfgevulde bloemen verschijnen in grote trossen (clusters) en zijn weinig weergevoelig. Het blad is groen, heel gezond en glanzend. De bladtinten verschillen iets per cultivar. Maar het mooiste is misschien dat de bloemen onweerstaanbaar zijn gebleken voor alle soorten bijen, hommels en zweefvliegen.
Bijenweelde bestaat al meer dan 10 jaar
Er is in die tijd volop mee geëxperimenteerd. Langzaam ontstond het groeiende assortiment voor een deel aan de hand van de bijen zelf. Die lieten duidelijk hun voorkeuren zien en daarop hebben de kwekers hun activiteiten gebaseerd. De rassen die GroenRijk nu aanbiedt, worden allemaal geweldig bevlogen. De struikjes laten in de herfst hun bladeren vallen. Bottels (vruchten) worden niet gevormd.
Om u een idee te geven van het prachtige aanbod dat er inmiddels is, kunnen de volgende Bijenweelde rozen model staan:
- Bijenweelde Rood: grote clusters omhoog gerichte rode bloemen die in wat koele periodes het donkerst zijn; opvallende gele meeldraden, licht geurend, donkergroen glanzend blad.
- Bijenweelde Wit: zuiverwitte, halfgevulde bloemen in grote trossen, harten opvallend met gele meeldraden rond een rood centrum (prachtig!), donkergroen glanzend blad, de bloemblaadjes zijn zeer goed bestand tegen regen.
- Bijenweelde Licht Rood: dit was het eerste Bijenweelde-ras. Bij dit ras viel op hoe graag deze bezocht werd door bijen, hommels en zweefvliegen. Daar zijn de kwekers verder mee aan de slag gegaan. Dit ras groeit bossig en compact, vormt lichtrode enkele bloemen met een geel hart en gele meeldraden; bloeit zeer rijk. Donkergroen glanzend blad. Dit ras wordt ook als bodembedekkende roos toegepast.
- Bijenweelde Abrikoos: tweekleurige bloemen: licht abrikooskleurig, naar het hart toe lichter, met een geel hart. Heel mooi. Donkergroen, glanzend blad. Dit ras groeit iets meer rechtop dan de andere.
- Bijenweelde Geel: zeer grote trossen citroengele, halfgevulde bloemen met in het hart gele meeldraden. Afhankelijk van de temperatuur lijkt het geel van de bloembladen soms iets roze. Olijfgroen glanzend blad.
- Bijenweelde Roze: roze bloemen met gele meeldraden in het hart. Donkergroen glanzend blad.
- Alle Bijenweelde-rassen zijn uitstekend bestand tegen onder andere schimmelziekten. De bloemen hebben meestal een doorsnede van ongeveer 3 cm. In het United Kingdom worden deze rozen Bees’ Paradise Roses® genoemd.
Plant Bijenweelde Rozen altijd in goed gedraineerde, losse, rijke grond op een luchtige, liefst zonnige plek. Snoei de planten in het voorjaar terug tot op 15 cm. Ze zullen daarna weer prima uitlopen en van juni tot in de herfst bloeien. Verwijderen van clusters uitgebloeide bloemen zorgt voor nog meer en langere nabloei. Deze rozen zijn uitstekend winterhard.