cropped-laatste.png
Bij ieder plantje past het juiste potje

Een goed formaat plantpot geeft je plant de ideale omgeving om zijn wortels lekker in uit te slaan en volop te groeien en bloeien. Dit artikel maakt je helemaal wegwijs in potmaten.

Middelmaat is top!

Een goede sierpot moet natuurlijk niet te klein zijn voor je nieuwe plant. Meestal zit je aankoop in een plastic kweekpotje en soms zie je al wat worteltjes door de gaatjes aan de onderkant komen. Dan is het goed om de plant gelijk over te zetten in een grotere pot, zodat hij de ruimte en voldoende voedingsstoffen krijgt om zijn wortels lekker te laten groeien. Maar té groot is ook niet goed. De wortels kunnen dan mogelijk niet het water bereiken als dat naar de bodem is gezakt, waardoor de plant kan uitdrogen. Hierdoor kan het water zich ook gaan ophogen, wat uiteindelijk wortelrot kan veroorzaken.

 

Vuistregels

Standaard potmaten lopen uiteen van een inhoud van 0,4 liter tot wel 10 liter. Het is een goede richtlijn om een nieuwe plant altijd gelijk uit de kweekpot te halen en in een sierpot te zetten die ongeveer 20% groter is. Als er echt al nauwelijks meer wortelruimte in het kweekpotje over was, is nóg een maatje groter zeker aan te raden.

 

Cactussen en andere planten die maar weinig water nodig hebben, nemen ook genoegen met een wat kleinere pot, terwijl planten met veel dorst juist een groter maatje nodig hebben. Voor rozen en enkele andere planten met relatief diepe wortels is een hoge, smalle pot juist het handigst.

 

De pot ontgroeid

Als je plant wat langzamer groeit, de aarde snel opdroogt na het water geven en als er wortels door het drainagegat aan de onderkant komen, is het echt tijd voor een grotere pot. De meeste kamerplanten vinden het fijn om na zo’n twee jaar verpot te worden. De wortels krijgen dan weer volop de ruimte om verder te groeien en voedsel op te nemen. Zorg ook nu weer voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude.

 

Waterafvoer

Nadat je de juiste pot hebt uitgezocht, is het ook nog belangrijk om over de waterafvoer na te denken. Leg, voordat je de plant gaat poten, onderin een laag hydrokorrels waar overtollig water naartoe kan stromen, of zorg dat er één of meer gaatjes onderin je sierpot zitten en plaats de pot op een schaaltje. Zo verklein je de kans op te natte wortels en heeft je plant een perfecte omgeving!

Advies van de specialist!

Een goede sierpot moet natuurlijk niet te klein zijn voor je nieuwe plant. Het is een goede richtlijn om een nieuwe plant altijd gelijk uit de kweekpot te halen en in een sierpot te zetten die ongeveer 20% groter is.