cropped-laatste.png
Inhoud

Bescherm je planten

Gazon

Snoeien

 

 

Bescherm je planten

Wil jij je tuin, balkon of kamerplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, maar ook het seizoen: winter. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

We hebben tegenwoordig best wel eens een zachte winter, maar meestal ontkom je niet aan de kou als het om je planten gaat. Belangrijk in de winter is daarom het beschermen van je tuin.

 

Bescherm je planten

Buitenshuis is het een kwestie van beschermen van je kuipplanten en planten in pot. Hoe doe je dat nou precies? De wortels van veel planten zijn bevroren, terwijl de bladeren gewoon doorgaan met het verdampen van water. Zo droogt de plant uit en kan daardoor zelfs doodgaan. Zet je planten dicht bij elkaar op een plek uit de wind. Het beste kan je ze in oktober of november al in de schuur zetten.


Rozen zijn bij strenge vorst kwetsbaar op hun entplek. Bedek daarom de voet van de klim- of struikrozen met een heuveltje fijne boomschors of turf. Bij stamrozen zit de entplek bovenaan de stam. Je kan deze rozen beschermen door er een bosje stro, takjes van de oude kerstboom te gebruiken of een lap jute er omheen te binden. Sneeuw is een goed isolatiemiddel en kan je dus prima laten liggen. Tenzij de tak kan afbreken door het gewicht van de sneeuw, natuurlijk.

 

Gazon

Het liefst houd je je grasveld mooi en gezond, maar in de winter is dat lastig. Probeer er in ieder geval niet overheen lopen wanneer het bevroren of besneeuwd is. Je loopt het gemakkelijk kapot wanneer het gras nat is en de onderlaag bevroren. 

 

Snoeien

Je kan pas het een en ander snoeien in januari. Een wilg bijvoorbeeld of de meeste bomen die hun blad hebben verloren. Ook de oude takken van appel- en perenbomen kan je van hun oude takken ontdoen. Dit geeft licht en lucht voor de nieuwe aanwas. Je kan hier het beste doen wanneer het niet vriest. De druif moet ook voor eind januari zijn gesnoeid. Snoei geen berken, esdoorns of beuken in januari. Dat zijn uitzonderingen in verband met de sapstroom en het bloeden van de boom. 

Advies van de specialist!

Geef je planten ook de juiste verzorging. Iedere plant vraagt om specifieke verzorging, die ook nog kan verschillen per seizoen. Vraag bij onze experts hoe het met jouw plant zit.