cropped-laatste.png
Ben jij ook bij de bijentelling?

In Nederland is meer dan de helft van de 360 verschillende bijensoorten bedreigd. De Nationale Bijentelling houdt bij hoe het gaat met deze kwetsbaren dieren. Je kunt niet alleen meedoen, maar je tuin ook bij-vriendelijk maken!

In kaart brengen

Bijen zijn niet alleen geweldig belangrijk voor onze natuurgebieden, ook de landbouw kan niet zonder deze nuttige insecten want ze bestuiven veel wilde- en gekweekte gewassen. Maar veel wilde bijensoorten worden bedreigd. De organisatoren van de Nationale Bijentelling willen meer over bijen leren en hopen dat er zoveel mogelijk mensen gaan meedoen. Met de resultaten kunnen onderzoekers heel precies in kaart brengen welke bijensoorten, waar in Nederland voorkomen en of het daar beter of juist slechter met ze gaat.

 

Handig hulpmiddel

Er zijn wel 360 verschillende bijensoorten in Nederland, maar als in april de bijentelling wordt gehouden, vliegt nog maar een klein deel van al die nuttige insecten rond. Op www.nationalebijentelling.nl kun je een handig gidsje downloaden waarin 16 soorten en op bijen lijkende zweefvliegen uitgebreid staan beschreven: van de gewone honingbij tot de rosse metselbij en de aardhommel. Loop tijdens een droge en liefst beetje warme dag langzaam een rondje door je tuin of een beperkt stukje natuurgebied, check vooral de bloemen en noteer de bijen die je spot. Tip: maak bij twijfel een foto van de bij, zodat je later rustig kunt kijken welke het precies was.

 

Bijenboog

Je kunt de bijen in je eigen omgeving ook helpen. Zorg dat er vanaf de vroege lente tot diep in de herfst bloeiende bloemen in je tuin of op je balkon zijn. Plant in het voorjaar bijvoorbeeld krokus (Crocus), Blauwe druifjes (Muscari), wilg (Salix) en fruitstruikjes. In het najaar geven onder meer struikveronica (Hebe), herfstanemoon (Anemone) en natuurlijk de bolchrysant (Chrysanthemum) nog lang lekker veel voedsel. Wilde bijen help je ook met een bijenhotel. Koop er eentje kant en klaar bij GroenRijk of maak zelf zo’n mooi onderkomen.

 

Bij-werken

In de Nationale Bijentelling van 2023 zijn in totaal 58,450 bijen geteld, waarbij de honingbij met 11.183 stuks veruit het meeste voorkomt. Doe jij dit jaar ook mee en zorg je dat er nóg meer bijen geteld worden? Kijk op www.nationalebijentelling.nl voor alle informatie.

 

Bron: www.nationalebijentelling.nl

Advies van de specialist!

Je kunt de bijen in je eigen omgeving ook helpen. Zorg dat er vanaf de vroege lente tot diep in de herfst bloeiende bloemen in je tuin of op je balkon zijn