cropped-laatste.png
Inhoud

Franje

Kanjer

Makkelijke verzorging

Bekende soorten

Smaakvol

Tip van de specialist

Anjer

Dianthus

Je kent de anjer of Dianthus natuurlijk als geurende, mooi gekleurde bolvormige snijbloem, maar je kunt hem ook kopen als overblijvende plant die prachtig staat in een pot, hangpot of in de vaste grond. Je hebt volop keuze, want er zijn enorm veel soorten.

Franje

De naam Dianthus is opgebouwd uit de woorden god (dios) en bloem (anthos). De wilde, kruidachtige anjer komt zowel in Europa als in Aziƫ voor. Er zijn honderden heerlijk geurende soorten met uiteenlopende groeiwijzen en steellengtes. Vaak hebben ze smalle, groene tot grijsgroene bladeren en meerdere, ronde of deels gekartelde bloemblaadjes in uiteenlopende bloemkleuren: van donkerrood en helderwit tot zalmroze, violet of een combinatie daarvan.

Kanjer

De anjer houdt in je tuin of in een pot van niet al te arme en goed doorlatende grond en van een lekker licht plekje, tot wat halfschaduw op het heetst van de dag. De meeste soorten worden tussen 25 tot wel 40 cm hoog en bloeien meestal in mei en de eerste zomermaanden.

Makkelijke verzorging

De anjer is een vrij makkelijke plant. Let wel even op de volgende tips:

  • Houd de potgrond in de zomer licht vochtig.
  • Geef een anjer in pot in de lente en zomer af en toe wat plantenvoeding.
  • Als je uitgebloeide bloemen snoeit, kan er een tweede bloei ontstaan.
  • Geef de anjers in je tuin in het voorjaar wat kaliumrijke mest.

Bekende soorten

Zo herken je deze populaire anjers:

  • Dianthus armeria (ruige anjer): groenblijvende anjer met opvallend lange stelen en roze-rode bloemen.
  • Dianthus deltoides (steenanjer): wat kortere, breeduit groeiende anjer met donkergroen blad en fel gekleurde roodroze of witte bloemen.
  • Dianthus caryophyllus: (tuinanjer of rode anjer): anjer met vaak een wat grijsgroen blad, een lange, dunne stengel en een combinatie van bloemkleuren.
  • Dianthus plumarius (grasanjer): wat kortere, groenblijvende en winterharde plant met wat grijsgroene bladeren en witte bloemen met een rood hartje.
  • Dianthus gratianopolitanus (rotsanjer): erg sterk en winterhard. Heeft rozerode bloemen en grijzige bladeren. Past mooi in een rotstuin.
  • Dianthus diantica heeft afgeplatte, smal lansvormige, grijsgroene bladeren. De mooie bloemen geuren heerlijk zoet.

Smaakvol

Veel anjers zijn niet alleen heel geurig, de bloemblaadjes van biologisch geteelde planten kun je ook toevoegen aan gerechten, zoals soep, sauzen of salades. Het geeft een lekker kruidige smaak en een vrolijk, stijlvol uiterlijk.

Advies van de specialist!

De anjer combineert in de tuin fantastisch met lage rotsplanten, maar ook met papavers, steenzaad (Lithodora) en duifkruid (Scabiosa).