cropped-laatste.png
Altijd groen met bodembedekkers

Wintergroene bodembedekkers geven kleur, breiden zich makkelijk uit, gaan onkruid tegen, houden water langer vast én zorgen voor meer biodiversiteit. Onze top 5 van ideale groene bodembedekkers bestaat ook nog eens uit bloeiende soorten.  

 

Kleine maagdenpalm (Vinca minor)

Een klassieker met donkergroen blad aan lange stelen. Zijn uitlopers wortelen, waardoor de plant zich makkelijk verspreidt. De kleine maagdenpalm bloeit in april/mei met witte, paarse of roze bloemen die in vijf blaadjes rond het stervormige hartje staan. Deze bodembedekker haalt een hoogte van 15 tot 25 cm en doet het goed in de halfschaduw en schaduw.

 

 

Wintergroene elfenboom (epimedium)

Het groene blad van de elfenbloem kleurt wat meer paars of bruin in het voorjaar. In april/mei lijken de vleugelvormige bloemen als elfjes erboven te dansen. Wintergroene soorten bloeien in uiteenlopende kleuren. Zo heeft  Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ gele bloemen, krijgt Epimedium grandiflorum vaak wat grotere bloemen in paars of wit en bloeit Epimedium x rubrum in rode tinten. De hoogte is 30 tot 40 cm. Zet elfenbloem in voedselrijke, luchtige grond in de schaduw of halfschaduw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schuimbloem (Tiarella cordifolia)

Deze ijzersterke plant heeft lichtgroen, wat ingesneden blad en bloeit met witte aren vol bloemetjes op kleine steeltjes in mei/juni. De pollen kunnen zich zowel via de wortels als via uitlopers vermeerderen. Schuimbloem doet niet moeilijk over de bodem waarop hij staat. Vooral in de halfschaduw of schaduw heeft hij het naar zijn zin. De maximale hoogte is 15 tot 30 cm.

 

 

Vetkruid (Sedum spurium)

Doordat deze vetplant maar een hoogte van 5 tot 10 cm haalt, is hij niet opvallend maar wel rustgevend. In juli/augustus kun je genieten van roze tot rozerode bloemetjes die als een laag sterretjes op de groene deken van kleine, dikke bladeren rusten. Juist op droge grond doet deze soort het prima. Hij houdt van zon maar kan ook in de halfschaduw staan.

 

 

Dwergmispel (Cottoneaster dammeri)

Dit kruipende, lage struikje met glanzende, groene blaadjes komt ieder seizoen met een verrassing: witte bloemetjes in mei/juni, daarna tot in de winter rode besjes en bruinrode bladeren in de herfst. De gemiddelde hoogte is 15 tot 25 cm. Je dwergmispel kan in elke soort grond staan, als deze maar goed doorlatend is. Zowel in de zon als halfschaduw doet hij het goed.

Advies van de specialist!

Plant ze in verse potgrond en geef ze water als het niet vriest. Bij groenblijvers gaat de verdamping immers gewoon door.