cropped-laatste.png
Inhoud

Zuivert de lucht

De verzorging

Heilige plant

Goed verhaal

Tip van de specialist

Aloë vera

Aloë vera Barbadensis

Zet eens een stukje levende natuurhistorie op tafel met Aloë, de dinosaurus onder de woonplanten, die weer helemaal trendy is door zijn oer- en stoer uitstraling. De Aloë Vera is de bekendste, maar niet de enige soort!

Zuivert de lucht
Aloë is een goede luchtzuiveraar, volgens onderzoek van NASA. De plant haalt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Omdat de woonplant ’s nachts zuurstof afgeeft en koolstofdioxide absorbeert, is het bovendien een prima slaapkamerplant voor een goede nachtrust. 

 

De verzorging

  • Aloë staat het liefst in de volle zon, donkerder dan lichte schaduw moet het niet worden. 
  • Het is een zeer makkelijke plant: eens in de twee weken wat water geven volstaat. 
  • Het enige waar Aloë echt niet tegen kan, is natte voeten. De kluit mag tussen gietbeurten door iets indrogen. 
  • Aloë is een enthousiaste groeier die het liefst elke twee jaar een grotere pot wil hebben. 

Als je als plant, zoals Aloë, al miljoenen jaren bestaat, ga je vanzelf een zekere rust uitstralen. En die past mooi in de huidige woontrend waarin groen binnenshuis een hoofdrol heeft. En dat in de breedste zin van het woord. Versteende, gedroogde en levende natuur worden samen als een soort minituin gepresenteerd. Nu is één Aloë op zich al een stukje natuurhistorie. Maar als je diverse soorten bij elkaar zet, zie je pas hoe divers hun uiterlijk is, met hoge, sterke blaadjes, bladpatronen, torenrozetten en tandjes, die Aloë een oer-uitstraling geven. 

 

Heilige plant
Bijzonder is dat mensen voor onze jaartelling ook al iets bijzonders in de plant zagen. Hindoes geloofden dat Aloë uit de Tuin van Eden ofwel het Paradijs kwam. En door bewoners van Mesopotamië en Egypte werd Aloë gezien als een heilige plant. Aloë kon het boze oog weren uit hun huis en had een rol bij het balsemen van overleden farao’s. Onder royalty gold de plant als statussymbool: de waarde van een koning werd gemeten in het gewicht dat hij aan Aloë’s meebracht bij een bezoek of een huwelijk.  

 

Goed verhaal
Dat maakt van Aloë een plant met een rijke geschiedenis en een goed verhaal. Die helpt een goed evenwicht in je interieur te creëren. Neem bijvoorbeeld de Aloë vera: hard blad, helend sap. Het aardse van een echte overlever zijn én de symboliek van zijn geschiedenis. En een stoer uiterlijk, maar niet te macho voor een roze randje, voor je eigen Binnentuin van Eden.  

Tip van de specialist!

De Aloë vera haalt chemische stofjes uit de lucht en produceert vooral ’s nachts zuurstof. Daardoor is de plant uitermate geschikt voor de slaapkamer.