cropped-laatste.png
Inhoud

Kleur en geur

Van paarse naar groen sensatie

Supermakkelijke plant

Kleurrijke combinaties

 

Allium

Allium purple sensation

De grote bloembol hoog bovenop de Allium  “Purple Sensation” zit vol met helder paarse stervormige bloemetjes. Combineer deze sierui eens met andere paarse bloemen voor een prachtig effect!

Kleur en geur

Allium of look is een wijd verspreid bolgewas dat van nature vooral in gematigde streken boven de evenaar voorkomt. Er vallen honderden verschillende soorten onder zoals bieslook, knoflook, prei en natuurlijk ui. Sieruien zijn niet bedoeld voor in de keuken, maar om een mooie, kleurrijke sfeer aan je tuin te geven. Vooral de sterke Allium aflatunense “Purple Sensation” doet zijn naam eer aan als hij met zijn lange zilvergroene bladeren en sensationeel grote, paarse bloembol van wel 7 cm doorsnee, hoog boven andere gewassen in je voorjaarstuin uitsteekt.

 

Van paarse naar groen sensatie

Als de bloembol van de “Purple Sensation” in mei en juni in bloei staat, trekt hij geweldig veel bijen en vlinders aan. Zet deze sierui in je border in een groepje bij elkaar of losjes tussen je vaste planten. De “Purple Sensation” houdt van de zon, maar kan ook in halfschaduw. De holle stengel onder de bloem wordt zo’n 75 cm lang en buigt mooi mee in de wind zonder te knakken. Na de bloei verandert de bloem nog in een groene sensatie omdat er dan allemaal groene zaadhoofdjes overblijven.

 

Super makkelijke plant

Allium aflatunense “Purple Sensation” is een sterke en erg gemakkelijk plant. Toch is het handig om voor het planten even deze tips te checken.

  • Je kunt de bollen vanaf september tot december poten in luchtige, goed doorlatende grond die vooral in de winter niet nat blijft.
  • Houdt rekening met een plantafstand van 10 tot 30 cm.
  • Laat bruine bladeren lekker zitten tot ze afsterven. De bol kan de energie hiervan goed gebruiken voor volgend jaar.
  • Als je niet wilt dat de plant zich vermeerdert met zaden, knip je na de bloei de grote bloembollen weg.

Kleurrijke combinaties

Je kunt de “Purple Sensation” prima combineren met bijvoorbeeld grassen, kattenkruid en ander paarse planten. Ook meerdere grote en kleine sieruisoorten passen mooi bij elkaar. Combineer de “Purple Sensation” bijvoorbeeld met de iets lagere Allium christophii, de leuke trommelstokjes (Allium
sphaerocephalon) en de Allium schubertii, waarbij de bloemen op lange steeltjes in de bol bloeien. Een sierlijk geheel!

Advies van de specialist!

Als de bloembol van de “Purple Sensation” in mei en juni in bloei staat, trekt hij geweldig veel bijen en vlinders aan. Zet deze sierui in je border in een groepje bij elkaar of losjes tussen je vaste planten.