Het sneeuwklokje (Galanthus) versiert je tuin al in februari en maart met haar smalle bladeren en sneeuwwitte klokjesbloemen. Vooral het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is heel bekend, maar er zijn ook veel mooie gekweekte soorten, zoals de gele Galanthus nivalis ‘Lutescens’. Plant ze in humusrijke, waterdoorlatende grond.
De Amaryllis vrolijkt je winter op met haar hoge stam en grote bloemen in felle kleuren, zoals wit, geel, oranje, roze en rood. Sommige soorten hebben zelfs gekleurde strepen of randen. In 6 tot 10 weken komt de steel vanuit de bol op. Hij kan prima op de vensterbank staan en houdt van een lekker lichte plek.
De catchy trompetbloem van de narcis (Narcissus) is onweerstaanbaar. Geen wonder dat hij genoemd is naar de knappe Narcissus uit de Griekse mythologie. Sommige soorten bloeien al in januari, anderen pas eind april. Ook in hoogte én kleur verschillen ze: van geel en wit tot roze, oranje en zelfs meerkleurig! Ze kunnen veel aan en vermeerderen zichzelf.
De hoge stengel en de grote lila-paarse, blauwe of witte bollen vol kleine stervormige bloemetjes van Allium of look kun je niet over het hoofd zien. Er vallen honderden soorten onder zoals bieslook, knoflook, prei en natuurlijk ui. Sieruien bloeien bijna allemaal in mei en juni en variëren in hoogte van 15 tot wel 150 cm. Plaats ze zo’n 50 cm uit elkaar in goed waterdoorlatende grond.
De bekendste bolplant van Nederland is natuurlijk de tulp (Tulipa). De bloem bloeit, afhankelijk van de soort, in maart/april of april/mei. In Nederland ontstond een tulpenmanie met enorme prijzen nadat de bloem in de 16e eeuw hier werd geïntroduceerd. Nu zijn er veel gekweekte soorten in allerlei vormen én kleuren: van wit, geel en groen tot roze, oranje, paars en zelfs bloemen met meerdere kleuren.
Plant voorjaarsbollen al in oktober en november, bijvoorbeeld met een handige bollenplanter. Maak het plantgat twee tot drie keer zo diep én breed als de bol en zet deze met de punt omhoog. Zo geniet je straks van al die prachtige bloemen!