
Hoe leuk is het om zelf aardbeien te plukken? En dan niet uit een bakje van de supermarkt, maar gewoon uit je eigen tuin, balkon of terras! Met een aardbeienplant van GroenRijk haal je een echte snoepplant in huis. Zet ‘m wel op een plekje waar je niet té makkelijk bij kunt… voor je het weet zijn ze op voordat je ze kunt oogsten (en nee, dat ligt niet alleen aan de vogels).
En je weet waarschijnlijk wel: de lekkerste aardbeien pluk je vers van planten in je eigen tuin! Met de aarbeienplanten van GroenRijk kan dat overal: ook op je balkon of terras. En de verzorging is heel makkelijk!
Plukken maar – en niet alleen in juni
De aardbeien die je bij GroenRijk vindt, zijn meestal van het type dat blijft doorproduceren. Dat betekent: niet één korte piek, maar maandenlang bloemen én vruchten. Deze doordragers beginnen meestal in mei met bloeien en kunnen tot in oktober doorgaan – zolang het weer een beetje meewerkt. Dat is pas lang genieten!
De aardbei zoals wij die kennen is eigenlijk een kruising van Europese en Amerikaanse soorten. In de plantenwereld staat ‘ie bekend als Fragaria x ananassa. En daar bestaan echt honderden rassen van! Je hebt ook sier-aardbeien met leuke bloemetjes, maar die vruchtjes zijn niet bepaald een traktatie – voor de smaak kies je dus altijd een echte eetbare soort.
Aardbeien zijn gelukkig niet veeleisend. Met een beetje liefde (en water) doen ze al snel hun best. Hier wat tips om het meeste uit je plant te halen:
- Zet ‘m op een zonnige, lichte plek
• Geef regelmatig water, maar zorg dat de wortels niet kletsnat worden
• Water geven doe je in de potgrond, niet op het blad of de vruchten
• Verwijder vergeeld blad en uitlopers zonder vruchtjes
• Een luchtige, voedzame grond met wat mest erin doet wonderen
• Geef af en toe een meststof met extra kalium – daar houden ze van!
Wist je dat aardbeienplanten gewoon meerjarig zijn? Je kunt dus niet alleen dit seizoen van de oogst genieten, maar met een beetje goede verzorging ook volgend jaar. Al worden ze wel iets minder productief na twee of drie jaar, dus af en toe vervangen is slim.
Waarom heet een aardbei eigenlijk zo?
Leuk weetje: ‘Aard’ komt natuurlijk van het feit dat de plant laag bij de grond groeit. En ‘bei’ zou zijn afgeleid van het Franse ‘baie’, oftewel bes. In andere talen zie je dat ook terug – zoals Erdbeere in het Duits of strawberry in het Engels, vanwege het stro dat vroeger onder de planten werd gelegd om de vruchten schoon en droog te houden. Slim toch?
Zin in maandenlang verse aardbeien? Kies dan een doordragende soort van GroenRijk. Je krijgt dan de hele zomer door bloemen en vruchten. Ze staan prachtig, ruiken heerlijk en smaken nog beter. Extra handig: zet ze in een hangpot, dan kunnen slakken en muizen er niet bij. Alleen jij – als je op tijd bent…