Maak zelf een duurzame tuin

In een duurzame, natuurlijke tuin plant je veel groen, maak je gebruik van recyclebare materialen én help je insecten, vogels en andere kleine dieren. Doe je ook mee?

 

 

 

Groene basis

Borders vol groen, een of meer bomen, een natuurlijke vijver en een fris gazon: als je tenminste twee derde van je tuin vult met groen in plaats van tuintegels, is dat al geweldig voor het milieu. Planten nemen regenwater op, bieden voedsel en een prima plek aan dieren, én zorgen voor zuurstof, schaduw en verkoeling. Plant ook sterke inheemse planten. Die zijn goed aangepast aan de Nederlandse omstandigheden.

 

Bodem vol leven

Een goede bodem is lekker los en zit vol bodemleven. Het krioelt er van de supernuttige insecten, wormen, bacteriën en schimmels. Om de bodem gezond te houden kun je compost door de bovenlaag mengen of een mulchlaag van fijn of gemalen organisch materiaal er bovenop leggen.

 

 

Wateropvang

Waardevol regenwater kun je in je duurzame tuin opvangen en opslaan in bijvoorbeeld een regenton. In droge tijden geef je het water aan je planten en bespaar je op leidingwater. Ook in ondergrondse waterdoorlatende kratten en in een wadi kun je overtollig regenwater opslaan.

 

Lekker veel insecten

Veel insecten zoals bijen, torretjes en lieveheersbeestjes zijn super nuttig voor je tuin. Ze zorgen voor bestuiving, een gezonde bodem, ruimen luizen voor je op of vormen zelf voedsel voor andere dieren. Lok insecten met bloeiende planten, een insectenhotel, een vijver, plukjes hoog gras en gewoon wat tuinafval.

 

Elke vierkante meter helpt

Heb je maar weinig ruimte? Voor een mini-vijver, een drinkschaal, een vogelhuisje en een insectenhotel vind je altijd wel een plekje. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende planten in potten of bakken, en voor klimplanten of een ruimtebesparende verticale tuin.

 

 

Zelfvoorzienende moestuin

Worteltjes, sla en tomaten: met een moestuin kweek je zelf heerlijke en gezonde groentes. Je producten zijn onbespoten en er is geen verpakkingsmateriaal en CO2-uitstotend vervoer voor nodig. Je kunt moestuinieren in de volle grond, in een kweekbak of gewoon in een paar potjes.

 

Duurzame materialen

Tenslotte kies je natuurlijk zoveel mogelijk voor duurzame en recyclebare materialen en gebruik je geen energieslurpende apparaten of chemische bestrijdingsmiddelen. Dat heeft een duurzame tuin ook helemaal niet nodig!

Advies van de specialist!

Kies ook eens voor een boom in je tuin. Bomen zorgen voor schonere lucht, voor verkoeling en trekken ook nog eens vogels en insecten aan.