De Photinia fraserie 'Red Robin'

Voor de glansmispel (Photinia fraserie) ‘Red Robin’ maak je graag ruimte in je tuin. De wintergroene bladeren verschieten zowel in de lente als na de snoei naar rood. Bovendien groeit deze heester vrij snel. Je hoeft dus niet lang te wachten tot hij het mini-stadium voorbij is.

Flinke Photinia

De Photinia fraserie ‘Red Robin’ krijgt er ieder jaar maar liefst zo’n 30 tot 40 cm bij. Hij kan maximaal 2 tot 3 meter hoog en 2 meter breed worden. Doordat de bladeren erg dicht op elkaar zitten, is de ‘Red Robin’ prima geschikt om een stukje tuin of balkon mee uit het zicht te houden. Ook groeit hij goed als leiboom, op stam of als haag en is makkelijk te snoeien.

Atijd mooi

In het voorjaar en na de snoei maakt de ‘Red Robin’ opvallend rode nieuwe bladeren. Daarna krijgt deze groenblijver in mei en juni plukjes crèmewitte bloemetjes. In de herfst verschijnen rode bessen die later donker kleuren en in de winter geniet je weer van de volle groene bladeren. Als de heester ouder wordt is het groen van de bladeren ook donkerder.

Helemaal op zijn plek

Let op deze tips als je de glansmispel ‘Red Robin’ verzorgt:

  • Zet de heester niet op een winderige plek.
  • Zorg dat de grond goed doorlatend is en vul het plantgat aan met wat compost.
  • Ook in een wat zure grond doet deze heester het goed.
  • Geef na het aanplanten de eerste weken wat extra water. Daarna alleen als de grond erg droog is.
  • In het voorjaar houdt je ‘Red Robin’ van wat compost of mulch.
  • De glansmispel is matig winterhard tot -5 graden. Dek de wortels af als het vriest. Mochten er takken zijn bevroren, dan kan de heester toch weer uitlopen op het niet bevroren hout.

Speciale snoei

Je kunt de ‘Red Robin’ snoeien als je een speciaal doel hebt, bijvoorbeeld:


Rode kleur: als je in maart snoeit en daarna ook na de bloei, stimuleer je de groei van mooie rode scheuten in de lente en herfst. De heester bloeit dan wel iets minder uitbundig in het voorjaar.


Vormsnoei: snoei in maart beschadigd, dood of kruisend hout weg. Je kunt ook takken met nieuwe scheuten wat inkorten.


Verjongen: snoei tot op het oude hout en laat vijf tot tien takken over met veel blad.


Haag bijhouden: bij een glansmispelhaag snoei je steeds wat van de zijtakken weg, terwijl je de hoofdtak laat doorgroeien tot de uiteindelijke hoogte.

Tip

Heb je niet zoveel ruimte in je tuin of heb je een balkon, er zijn ook Glansmispels op stam. Deze houdt je makkelijk in vorm door hem steeds ‘in vorm’ te snoeien.