Met een regenton kun je in je watervriendelijke tuin tot wel honderden liters kraanwater per jaar besparen. Vang regenwater op en gebruik het in droge periodes voor je planten. Goed voor je tuin en het milieu!
Volop voordelen
Regentonnen zijn er in alle soorten en maten: van een simpele kunststof ton tot een houten wijnvat of een echt design exemplaar. Zet er één onder de goot van een schuurtje of kas, of sluit hem direct aan op de regenpijp van je huis. Het biedt veel voordelen:
Help het riool
Door de klimaatverandering komen er steeds meer hoosbuien voor. In je tuin staan dan grote plassen en de riolen dreigen over te lopen. Met een regenton vang je een klein gedeelte op en ontlast je het riool.
Bespaar op kraanwater
Tijdens droge periodes kun je het opgevangen regenwater aan je tuin- en terrasplanten geven waardoor je jaarlijks honderden liters kraanwater bespaart. De investering heb je er na een aantal jaren weer uit, helemaal als jouw gemeente subsidie geeft op de aanschaf.
Verwen je tuin
Planten zijn gek op lauw en zacht regenwater. Het komt niet koud uit de kraan en bevat geen kalk. Dat is mooi, want lang niet alle planten in je tuin of op je terras houden van kalkrijk water.
Goed voor het milieu
Als je op warme dagen een regenton gebruikt voor je tuin, bespaar je kraanwater. Hierdoor hoeft het drinkwaterbedrijf minder water op te pompen en te zuiveren.
Handig gebruik
Zo maak je optimaal gebruik van je regenton.
Zet de ton in de schaduw en doe er een goed afsluitend deksel op. Zo blijft het water koel en voorkom je niet alleen algengroei, maar ook dat muggen in het stilstaande water eitjes leggen.
Plaats de ton op een verhoging, zoals een stapel terrastegels of een speciaal onderstuk. Hierdoor kun je makkelijker het kraantje met een tuinslang aftappen of er een gieter onder plaatsen.
Maak het jezelf makkelijk met een beregeningspomp. Sluit er een tuinslang op aan en je kunt overal in je tuin de planten besproeien met regenwater.
Gebruik een bladvanger, zeef of gewoon een nylon panty om te voorkomen dat er bladeren en ander materiaal via de regenpijp in de ton komen.
Zorg dat je afgesloten ton bij zware regenbuien kan overlopen, bijvoorbeeld met een slang naar je tuin of met een regen- of vulautomaat op het riool. Uiteraard kun je ook meerdere tonnen met elkaar verbinden.
Advies van de specialist!
Wil je een fraaie regenton in je tuin, denk dan eens aan een regenton waar je planten bovenin kan zetten! Combineer het nuttige met het aangename.