Plant een boom

Bomen zijn onmisbaar in een tuin. Ze zijn beeldbepalend, geven privacy en zorgen voor een fijne atmosfeer, met schaduw en zonnige plekken. 

Bomen zorgen voor bescherming tegen weersinvloeden door sterke (koude) wind te breken en in de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw onder de boom. Voor iedere tuin en grondsoort is een geschikte, kleinere boom te vinden met bijv. prachtige bloesems, vruchten of herfstkleuren. Ze voorzien dieren in de omgeving van de nodige bessen, nootjes en ander voedsel. De afgevallen bladeren vormen de basis van een gezonde bladcompost en vormen schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren. Daarnaast zorgen ze door verdamping voor afkoeling in tuinen en buurten, absorberen ze stof en zuiveren ze de lucht.

Juiste boom op de juiste plek

Zorgvuldige keuze van de boom voorkomt overlast in de toekomst. Onderschat de groeikracht van een boom niet. Kies voor een type boom die oud kan worden in een kleine voor- of achtertuin, zonder teveel ingrepen, of een boom die goed kan worden gesnoeid zoals een parasolplataan, linde of bolacacia.

  • Zoek een boom uit die bij de grootte van je tuin past, voor de meeste tuinen geldt, een kleine ( 6-10 m hoog) tot middelgrote boom ( 10-15 m hoog).
  • Bomen zijn blikvangers, de keuze voor een type boom heeft invloed op de verdere inrichting van de tuin (denk maar aan de schaduw die een boom geeft).
  • Meerstammige bomen worden minder hoog maar wel breder.
  • Bomen houden niet van verharding op hun wortels, dus zet ze in een plantvak met voldoende afstand tot de gevel en het terras.
  • Snoei dood hout en schurende takken.

Zo plant je een boom

Graaf een ruim plantgat

Graaf een gat van anderhalf tot tweemaal de breedte en diepte van de kluit. Spit de bodem van het plantgat goed om.

Verbeter de grond

Meng 40 liter compost of bodemverbeteraar door de uitgegraven grond. In zware kleigrond meng je ook wat fijn grind of grof zand. Leg een dikke laag terug in het plantgat.

Bescherm de wortels

Zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Dek ze af tijdens het spitten en dompel ze onder in water net voor het planten.

Plaats de boom

Zet de boom op de juiste hoogte dat is dezelfde hoogte als hij op de kwekerij stond. Gaas en jute NIET verwijderen.

Grond terugscheppen

Vul het gat met 1/3 van de grond met compost terug, druk aan met de voet, zet boom recht en vul verder aan.

Boompaal plaatsen

Begin met een paal op de windkant, meestal het Zuid-Westen. Voor de helft in de grond slaan zodat de bomen op kniehoogte vast zitten. De boomband in een acht aanbrengen op circa 5 cm beneden de kop van de paal. De palen na 2 groeiseizoenen verwijderen.

Functies van bomen

Bepaal van te voren welke functie de boom heeft in je tuin. 

Sierwaarde

Bloesem, zaaddozen, herfstkleur onder andere; Koelreuteria paniculata (Chinese vernisboom), Malus ‘Red Sentinel’(Sierappel), Liquidambar styracyflua ‘Worplesdon’( Amberboom).

Eetbaar

Vruchten onder andere; Malus communis ‘Elstar’ (Appelboom), Mespilus germanica (Mispel), Pyrus communis ‘Conference’ (Perenboom), Morus alba (Witte moerbei), Cornus mas (Gele kornoelje) , Cornus kousa (Japanse kornoelje).

Bescherming tegen de hitte

Veel schaduw bij dicht bladerdek onder andere; Goed te snoeien vormbomen: Catalpa (Trompetboom), Platanus acerifolia (Dakplataan), minder schaduw bij open kroon o.a.; Gymnocladus dioica (Doodsbeenderenboom). Betula utilis ‘Doorenbos’ (Himalayaberk).

Bescherming tegen inkijk

Leiboom onder andere; Quercus ilex (Steeneik)leivorm, Pyrus calleryana ‘ Chanticleer’(Sierpeer) leivorm, Carpinus betulus (Haagbeuk) leivorm, Tilia (Linde).