Clusia

Clusia rosea

De clusia kom je steeds meer in huiskamers tegen. Geen wonder, ze vraagt weinig verzorging, heeft een geweldige luchtzuiverende werking en is ook nog eens schitterend in een pot óf in water!

Tropisch, stevig en compact

De tropische plant Clusia rosea groeit in het wild vooral in het Caribische gebied en Florida. Ze doet het prima op verschillende soorten ondergrond, zelfs op bomen en rotsen, dankzij haar luchtwortels. Als je in het blad van een jonge plant je handtekening krast, blijft deze lang zitten en groeit zelfs mee, vandaar de Engelstalige naam Autograph tree.

De vrij compacte, gecultiveerde kamerplant heeft stevige, frisgroene, ronde bladeren op korte steeltjes. De clusia kan witroze bloemen met een roodgroen hartje krijgen, maar dat komt in de huiskamer zelden voor.

 

Schone lucht

De clusia is een fantastische luchtzuiveraar. Ze haalt schadelijke stoffen uit de lucht en geeft je er schone zuurstof voor terug. Geef haar lekker wat licht, maar vermijd liever direct zonlicht en zet haar niet te dicht bij de verwarming, want deze plant houdt van vochtige lucht. Pas wel op met huisdieren en kleine kinderen, en ook tijdens verpotten of snoeien, want het sap van de clusia is giftig.

 

 

 

 

 

Licht, warm en vochtig

De tropische Clusia rosea houdt wel van wat warmte en vocht. Met deze tips zorg je perfect voor haar:

  • Geef regelmatig kleine scheutjes water en zorg ervoor dat de grond in de pot vooral in de lente en zomer licht vochtig blijft. Als de plant bruine vlekken of randen krijgt, geef je waarschijnlijk te veel water.
  • Als de plant, vooral in de winter, in droge lucht staat, vindt ze het fijn om af en toe een sproeibeurt te krijgen.
  • Verpot je clusia ongeveer eens in de drie jaar. De plant houdt ook van jaarlijks wat verse potgrond.
  • Voeg in de lente en zomer eens paar maand wat voeding toe aan het gietwater.
  • Om de plant compact te houden kun je ongewenste uitlopers vlak boven een blad afknippen.

Clusia te water

Wil je een absolute eyecather van je clusia maken? Zet dan een stekje of een complete plant op water! Als je haar wortels voorzichtig schoonspoelt of onderdompelt in een emmertje, kun je de clusia in een glazen vaas met water op kamertemperatuur zetten. Met bronwater voorkom je kalkaanslag. Het ziet er prachtig uit en als je het water af en toe ververst blijft de plant nog lang mooi!

Advies van de specialist!

Zie je dat de Clusia in de lente geen nieuw blad maakt? Dan staat hij waarschijnlijk te donker. Plaats hem wat dichterbij een raam en de kans is groot dat hij nieuwe bladeren maakt.