BLAUWVAREN – STIJLVOL, STERK EN EEN TIKKIE MYSTERIEUS

Ben je op zoek naar een plant die nét even anders is, lekker makkelijk in de omgang en ook nog eens prachtig staat in je interieur? Dan is de Blauwvaren ‘Blue Star’ iets voor jou. Met zijn golvende, blauwgrijs getinte bladeren is het een sfeervolle blikvanger voor elk hoekje in huis. En wist je dat deze plant ook nog eens de lucht zuivert? Win-win!

Oorsprong uit de boomtoppen

De ‘Blue Star’ hoort bij het varengeslacht Phlebodium en is eigenlijk een tropisch type. In het wild groeit hij namelijk hoog in de bomen van Midden-Amerikaanse regenwouden en in de moerassen van Florida. Daar leeft hij als een epifyt – dat wil zeggen: hij groeit op takken, zonder voedingsstoffen van de boom te stelen. Gewoon gezellig samenwonen dus.

Zijn bovengrondse wortels (rizomen) zijn bekleed met goudbruine schubjes – vandaar ook de soortnaam aureum, wat ‘goudkleurig’ betekent. Die wortels wil je trouwens vooral niet onder de grond stoppen, dus laat ze lekker boven de potgrond liggen. Ze zijn niet alleen functioneel, maar ook best decoratief!

 

Liever schaduw dan zon

De blauwvaren houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Een plek in de halfschaduw of gefilterd daglicht is perfect. Denk aan een plek waar de zon zo af en toe tussendoor piept, zoals onder een boomkruin in het regenwoud. Te veel zon maakt z’n blad namelijk minder mooi.

Qua temperatuur doet hij het prima bij normale kamertemperaturen. Zorg er wel voor dat het ook ’s nachts niet te koud wordt – liever niet onder de 16 graden.

 

Water geven, maar met beleid

In de groeiperiode (voorjaar en zomer) mag je de blauwvaren regelmatig water geven. Niet overdrijven, en vooral: zorg dat overtollig water goed weg kan lopen. Een pot met een schotel is handig. Giet aan de zijkant van de pot en niet in het hart van de plant. Daar is hij nogal gevoelig voor.

Gebruik lauwwarm, zacht water (bijvoorbeeld regenwater). Te koud water of te veel vocht kan bruine randen aan het blad veroorzaken. In de winter mag je wat minder water geven. Sproei af en toe met een plantenspuit om de luchtvochtigheid op peil te houden – vooral bij droge lucht door de verwarming.

 

Een beetje voeding, veel resultaat

Tussen maart en september kun je om de twee weken een klein beetje voeding voor groene planten meegeven in het gietwater. Hij groeit er niet extreem van, maar het helpt hem wel sterk en mooi te blijven.

 

Verpotten? Alleen als het nodig is

Als je de plant wilt verpotten, doe dat dan in het voorjaar. Gebruik een luchtige potgrond (gewone potgrond of orchideeëngrond werkt prima) en geef de wortels ruimte, maar bedek ze niet. Ze houden ervan om een beetje aan de oppervlakte te blijven.

 

Luchtzuiverend wonder

De blauwvaren is onderdeel van het Air So Pure-programma. Dat betekent dat hij actief bijdraagt aan een gezondere lucht in huis. Hij haalt vervuilende stoffen uit de lucht en geeft er frisse zuurstof voor terug. Mooi én functioneel dus – ideaal voor in je woonkamer, slaapkamer of op kantoor.