Ook in de herfst en winter kun je genieten van planten in een pot. Deze supersterke soorten trotseren niet alleen de kou, maar blijven ook mooi groen. Ze kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw staan.
Erepodium Geef deze winterkampioenen een mooie pot met onderin een gat dat je afdekt met wat kapotte potscherven of hydrokorrels voor een goede afwatering:
Bergthee (Gaultheria procumbens) Van de Gaultheria procumbens kun je eindeloos genieten. Vanaf eind augustus krijgt hij besjes en in de herfst kleuren de glimmende blaadjes paarsrood. Er zijn soorten met rode, witte en roze besjes. Deze blijven de hele winter zitten. Vogels zullen ze niet gauw opeten dus jij kunt er lekker lang van genieten. Bergthee bloeit in juni en juli met witte tot witroze klokjes. Van de blaadjes kun je ook nog thee zetten. Plant je bergthee in grond voor zuurminnende planten. Meer hoef je voorlopig niet te doen. Lelijke takken snoei je in april of mei weg. Geef in het voorjaar ook wat koemest en bij droogte in de zomer wat extra water.
Buxus (Buxus sempervirens) De fijne, altijd groene blaadjes van de buxus voegen klasse toe aan je tuin of balkon. Je kunt deze heester in allerlei vormen snoeien zoals een bol of een piramide. Hoe vaker je snoeit, hoe voller hij in zijn blaadjes komt te zitten. Snoei het liefst op een niet te zonnige dag, drie tot vier keer per jaar, tussen mei en half september en geef daarna wat buxusmest. Op warme dagen doe je deze heester een plezier met wat extra water, zeker als hij in de zon staat.
Huislook (Sempervivum) Sempervivum ziet er exotisch uit. Toch hoef je deze vetplant met rozetten vol dikke, vlezige bladeren niet alleen als kamerplant te gebruiken. Er zijn vele soorten met groene, lichtgele, rode, bruine, oranje, paarse of grijze bladeren die soms in de herfst weer anders kleuren dan in de winter. Als de plant twee tot drie jaar oud is, kan hij gaan bloeien. Afhankelijk van de soort maakt hij tussen april en augustus vanuit het midden van de rozet roze, lichtgele of witte bloemetjes en een paar nieuwe scheuten aan, waar weer nieuwe vetplantjes uit groeien. De moederplant sterft dan af. Sempervivum wordt maximaal 15 cm hoog en staat mooi in een lage pot of schaal. Let op dat hij niet teveel water krijgt en zorg voor een goede drainage.