Sommige begonia’s koop je vanwege hun opvallende bloemen, andere juist vanwege de aparte bladeren met bijvoorbeeld stippen of een kruis. Deze soorten zien er exotisch uit en zijn makkelijk te verzorgen.
Zo begon de begonia Wilde begonia’s groeien in warme, bosrijke gebieden in Zuid- en Centraal-Amerika, Zuid-Azië en Zuidelijk Afrika. Aan het eind van de zeventiende eeuw zijn ze ontdekt door de monnik Charles Plumier en vernoemd naar de Franse botanicus Michel Bégon. Inmiddels bestaan er ook veel gekweekte soorten. De bonte bladbegonia’s zijn weer heel anders dan de soorten met opvallende bloemen en toch horen ze allemaal tot dezelfde familie.
Begonia’s met bijzonder blad: Er bestaan veel soorten begonia’s met opvallende bladeren en kleuren. Dit zijn enkele van de bekendste:
Begonia rex Deze bonte begonia met combinaties van zilverwit, groen, paars, roze en soms alle kleuren tegelijk in het blad wordt ook wel bladbegonia genoemd. Sommige bladeren zien er zo spectaculair uit dat het haast nep lijkt. Maar het is gewoon puur natuur.
Begonia maculata Het langgerekte groene blad van deze begonia heeft een opvallend wit stippenmotief dat mooi contrasteert met de paarsbruine onderkant. Vanwege zijn uiterlijk kreeg deze plant ook de namen stippenplant en forelbegonia.
Begonia masoniana Als je goed kijkt, zie je een roodbruin kruisvormig patroon op het wat ronde blad van deze begonia. Daarom staat hij ook bekend als de kruisbegonia.
De beste bladzorg
De verzorging van de begonia is niet moeilijk. Let wel even op deze tips:
Geef de plant een lichte plek, maar niet pal in de middagzon.
Geef ongeveer twee keer per week een beetje water. De aarde moet vochtig blijven.
In de winter heeft de begonia minder water nodig.
Let er wel op dat overtollig water weg kan.
Geef in de lente en zomer eens in de twee weken wat vloeibare plantenvoeding.
Verwijder eventueel de bloemetjes zodat de plant energie in de bladeren blijft steken.
Handig om te weten Het sap van de begonia is giftig, dus pas op met kleine kinderen en huisdieren. Bijzonder aan deze begonia’s is nog dat je ze makkelijk kunt stekken door een takje in water te zetten. Als er worteltjes aan komen kun je ze planten. Bladeren van de Begonia rex kun je zelfs direct planten in de aarde. Knip de stengel daarvoor af tot ongeveer 5 cm.
Advies van de specialist!
Het sap van de begonia is giftig, dus pas op met kleine kinderen en huisdieren.